Võitlus nähtamatu õudusega (RETROGALERII) (1)

TÄNUTÄHEKS AUKIRI: Tšernobõlis käinud Holger Lepik oma kodus Kuressaares minevikku meenutamas. MAANUS MASING

TÄNUTÄHEKS AUKIRI: Tšernobõlis käinud Holger Lepik oma kodus Kuressaares minevikku meenutamas.
MAANUS MASING

Kui nii mitmedki saarlased saadeti 30 aasta eest Tšernobõli katastroofi tagajärgi likvideerima just 7. mail, siis toona 31-aastane kahe lapse isa Holger Lepik suunati sama teed 1987. aasta detsembris. Reaktori juurde ta otseselt ei sattunud. Kolm kuud pidas ta kinnises tsoonis autojuhiametit.

Kuigi tavaliselt lähetati mehed katastroofipiirkonda kuueks kuuks, siis tema sai koju juba järgmise aasta märtsis. “Ema suri mul ära. Hästi ei tahetud koju lasta, sest radiatsioonikiirguse ports polnud veel täis. Pakuti, et mine matuste ajaks puhkusele, aga lõpuks lasti ikka tulema,” räägib ta oma kurva taustaga kojusaamisest.

Kutse toodi talle aga töö juurde kontorisse ja minek oli juba järgmisel hommikul. “Ma töötasin elektrivõrkudes mehhaniseeritud ehituskolonnis kraanajuhina. Käisime liinitöödel. Õhtul enne tööpäeva lõppu pisteti kutse pihku ja hommikul oli minek – polnud seal kusagile viilida ka,” meenutab ta.

Kutse oli lihtsalt kordusõppustele, mis sel ajal oli sõjaväekohuslaste jaoks tavaline asi. “Selleks ajaks oli juba aimata, et nüüd on Tšernobõli minek. Alt naabrimees käis seal enne mind. Olin ühe korra varem ka kutse saanud kordusõppustele enne seda õnnetust, aga siis sain koju tagasi, arv oli juba täis,” kirjeldab ta oma sõidueelseid mõtteid.

Kõigepealt viidi saarlased lossihoovist bussiga Tallinna, sõjaväevorm anti selga ja siis rongi peale. Sõideti reisivagunites. Mingis jaamas ootasid bussid ja autod. Jaam asus keelutsoonist väljaspool.

Stetšanka külast, kuhu neid elama paigutati, paistis elektrijaama korsten ära. “Vahemaa oli kaheksa kilomeetrit, aga sõitma pidi sinna ringiga,” selgitab Leppik, kes juba Nõukogude armees aega teenides oli autojuht olnud. “Alguses olin liikuva autotöökoja peal, mis mõeldud tankide parandamiseks, hiljem saadeti uudismaale. Mul pool Venemaad läbi käidud,” räägib ta.

Pikem tagasivaade ajaloole ilmus laupäevases Saarte Hääles.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 1 529 korda, sh täna 1)