See on sest, et tõusen vara, hästi võimlen ma ja harjutusi teen…

VÄIKESTE TÜDRUKUTE SUUR EESKUJU: Spagaati teeb abitreener Britha Kuldsaar. Tema taga (vasakult) Miina Sink, Sofia Sevostjanov, Loore Birkenfeldt, Kristel Matt, Kerttu Põlluäär, Gertrud Kirs (Kerttu taga peidus), Lisandra Tamm, Eleanora Rahnik ja Lisette Sepp. MAANUS MASING

VÄIKESTE TÜDRUKUTE SUUR EESKUJU: Spagaati teeb abitreener Britha Kuldsaar. Tema taga (vasakult) Miina Sink, Sofia Sevostjanov, Loore Birkenfeldt, Kristel Matt, Kerttu Põlluäär, Gertrud Kirs (Kerttu taga peidus), Lisandra Tamm, Eleanora Rahnik ja Lisette Sepp.
MAANUS MASING

Kevadpüha päikeselisel õhtupoolikul on Kuressaare spordihoone sagimist täis. Õhus aimub ootusärevust. On ka põhjust – poole tunni pärast hakkab pihta võimlemisklubi Pärl suur kevadpidu “Liikumisrõõm”.

Täiskasvanute vahel tõttavad siia-sinna võimlemistrikoodes tüdrukud. Osa tütarlastest, pikad juuksed krunni kinnitatud ja tumesinise-valgekirjud trikood seljas, on kogunenud

fuajee kohvikunurga laudade taha pulgakommidega maiustama. Emad on teinud lastele ise söögi kaasa, ka need vahvad pulgakommid. Toidust saadud energia kulub ära – proov on seljataga ja esinemine alles ees. Päev tõotab tulla pikk.

Siin-seal silmab sõbrannadega vestlemas, ema või isaga midagi arutamas pisemaid türkiissinises trikoos tüdrukuid. Spordihoone uksest saabub aina uusi ja uusi külalisi, päris pisikestest mudilastest hallipäiste vanaemade-vanaisadeni, kes sammud saali poole seavad.

Kohvikunurga vastas asuvast ruumist on saanud garderoob, kus tüdrukud ja süsimustades valgete pitsist lilledega kaunistatud esinemiskostüümides emad end peoks korda seavad.

Klubi Pärl treener Kadri Rõõm istub toolil, lastes oma soengut sättida. Tema juukseid palmitseb ka igapäevaselt juuksuriametit pidav Eneli Matt.

Võimlemine on elustiil

“Tüdrukud on juba kodus ilusaks tehtud, aga kuna ka emmed tahavad ilusad olla, teeme üksteisele soenguid,” ütleb Kadri. Ta tunnistab, et on enne peo algust pisut närvis.

Mitte seepärast, et kardab, kas tema õpilastel ikka õnnestub kõik nii, nagu vaja. Lihtsalt väike rambipalavik on.

Kadri ütleb, et harjutatud on tänase õhtu jaoks kõvasti: “Võiksin kõiki kavasid, millega tüdrukud üles astuvad, kasvõi une pealt esitada!”

Lisaks võimlemisklubi Pärl 4–7-aastaste rühmale Särasilmad ja 6–10-aastaste rühmale Roosinupud ning nende emadele astuvad tänasel peol publiku ette “väikeste pärlite graatsiline eeskuju”, abitreener Britta Kuldsaar ning külalised võimlemisklubist Flex ja huvikoolist Inspira.

Kui pisut arvude keeles rääkida, siis tullakse välja 22 kavaga 70 võimleja esituses. Võimlemisklubist Gymnastica välja kasvanud Pärli oma rühmades – Roosinuppudes ja Särasilmades – on võimlejaid kokku 43.

“Lastele esineda meeldib,” kinnitab Kadri. “Meie probleem on pigem see, et kuna meie rühmad on suured, ei mahu me igale poole ära. Ning kuna lapsed on väikesed, tähendab see, et emad peavad kaasas olema.”

Kadri sõnul on emadel ja isadel klubi töös väga oluline roll ning mitte ainult laste saatjatena. “Võimlemine on elustiil,” tähendab Kadri. “Kui ema leiab, et tema ülesanne on laps ainult trenni tuua, ei tule asjast midagi välja – tähtis on ka tema oma suhtumine võimlemisse.”

Pikem lugu ilmus laupäevases Saarte Hääles.

 

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 714 korda, sh täna 1)