Kuressaare lemmikloomade turvakodu soovib uut pinda

RUUMI NAPIB: praegustes üüriruumides on kohti ainult kasside jaoks, samas pole turvakodul võimalusi hulkuvate ja eksinud loomade tänavalt äratoomiseks. Fotol vabatahtlik Kristi Sillart.  TÕNU VELDRE

RUUMI NAPIB: praegustes üüriruumides on kohti ainult kasside jaoks, samas pole turvakodul võimalusi hulkuvate ja eksinud loomade tänavalt äratoomiseks. Fotol vabatahtlik Kristi Sillart.
TÕNU VELDRE

MTÜ Saaremaa Lemmikloomade Turvakodu pöördus Kuressaare linnavalitsuse poole sooviga leida turvakodule uus maja.

 

MTÜ juhatuse liige Edit Annusver ütles, et praegustes üüriruumides on kohti ainult kasside jaoks. “Koeri sinna paigutada ei saa,” märkis ta. Annusver lisas, et õnneks on koduootel koeri praegu vähe. Samas pole turvakodul võimalusi hulkuvate ja eksinud loomade tänavalt äratoomiseks. “On küll paar hoiukodu, aga kui neil hoiuvõimalust ei ole, siis olemegi käsist-jalust seotud,” tõdes ta.

Teine põhjus, miks uut hoonet otsitakse, on see, et praegustes ruumides kulub palju raha kütmisele. Köetakse õhksoojuspumba ja elektriradiaatoritega, kuna majas puudub tsentraalne küte. Lisaks on maja vana ja soojustamata. “Tavaline toatemperatuur on 15–16 kraadi ja seda on vähevõitu,” nentis Annusver.

Ideaalse uue pinnana nähakse maja äärelinnas, mis asuks naabritest võimalikult kaugel. “Sobiksid ka näiteks lao- või tootmisruumid, aga need vajaksid muidugi ümberehitamist,” selgitas Edit Annusver.

Praegu on turvakodul kasside jaoks kasutada 60 ruutmeetrit, lisaks mõned laoruumid. Uues kohas soovitakse kasside jaoks 100–150 ruutmeetrit pluss ladu. “Aeda võiks olla nii palju, et saaks ehitada aedikud koerte jaoks ja miks mitte ka kassidele üks toaga ühenduses olev puur, kus nad saaksid õuemõnusid ja värsket õhku nautida,” lisas Annusver.

Annusver selgitas, et neil oli idee, et kui linn hakkab käendajaks, saaks turvakodu pangalaenu abiga ise uue pinna osta. “Linnavalitsus arvas, et see pole võimalik, ja pakkus välja, et ostab ise ruumid ja annab meile pikaajalisele rendile,” märkis ta.

Kuressaare abilinnapea Mart Mäeker ütles Saarte Häälele, et hoone soetamise initsiatiiv on tulnud turvakodult. Konkreetsetest summadest ta hetkel aga rääkida ei osanud ja lisas, et selleks aastaks mingeid vahendeid planeeritud ei ole.

“Kui asi läheb konkreetseks, siis on see volikogu teema,” selgitas Mäeker.

Praegu on Kuressaare linn ja MTÜ Loomade Turvakodu lepingupartnerid, millest tulenevalt püüab turvakodu linna territooriumil hulkuvaid loomi ja hoiab neid vähemalt seaduses ettenähtud aja ehk 14 päeva. Tegelikult hoiab turvakodu neid aga kauem, kuna ühtegi looma ilma mõjuva põhjuseta ei hukata. Lisaks Kuressaarele ostab turvakodult teenust ka Lääne-Saare vald.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 456 korda, sh täna 1)