Pruudilt korvi saanud mees kukkus kihutama (12)

RADAR PIHUS: Joonas Aavik ja Ilme Õunapuu mõõtsid eile keskpäeval kiirust Masa ristis. MAANUS MASING

RADAR PIHUS: Joonas Aavik ja Ilme Õunapuu mõõtsid eile keskpäeval kiirust Masa ristis.
MAANUS MASING

“Üks noormees põhjendas oma kihutamist nii: tulin Saaremaale pruudile abieluettepanekut tegema ja sain korvi,” muigas politseinik Ilme Õunapuu eilseid liiklustalguid kommenteerides.        

Eile üle Eesti toimunud liiklustalguteks oli Saare maakonnas kodanike poolt registreeritud 27 probleemset kohta. Enim talgukohti märgiti Kuressaare linnas. Teine kuum joon oli Kuivastu–Kuressaare maantee, kus probleemiks kiiruse ületamine.

Eile keskpäeval mõõtis politseipatrull kiirust Masa ristis. Inspektor Ilme Õunapuu sõnul oli liiklus seal üllatavalt rahulik. Tavaliselt kipuvad liiklejad nii-öelda trassi peal liigselt pedaali vajutama.

“Enim tuuakse põhjuseks, et tahaks praamile jõuda, kuigi laevad käivad päris sageli,” tõi ta näite. Levinud vastus on veel, et ei pannud tähele, vabandust. Põnevamad vabandused on olnud, et tahaks ruttu koju; päike paistis ja oli soe olla, seepärast ületasingi kiirust; lapsel oli pissihäda.

Eilne talgupäev kulges politsei jaoks vähemalt päeva esimeses pooles rahulikult. “Ilmselt inimesed teavad, et oleme probleemsemates kohtades väljas suuremate jõududega. Suurim mõõdetud kiirus on olnud 105 kilomeetrit tunnis,” ütles Õunapuu. Roolis oli soome proua, kes oma sõnul ei teadnud, et Eestis on piirkiirus 90. Teine soomlane jäi Valjala teeristis radarisse 99 km tunnikiirusega. Temalegi tehti selgitustööd kehtiva piirkiiruse kohta.

Talgute ajal reageeritakse kõikidele rikkumistele, olgu need tulede või turvavöö kasutamise osas või siis märgi eiramised. Võimalusel tehakse vaid selgitustööd ja piirdutakse hoiatusega, kuid igat juhtumit vaadeldakse eraldi.

Kiiruse mõõtmisega tegelenud Joonas Aavik arvas, et rahulik liiklus on suuresti tingitud sellest, et kaasliiklejad hoiatavad tulede vilgutamisega juhte politseipatrulli eest.

“Üle veerand tunni pole mõtet ühes kohas olla, sest loodud on isegi telefoni äpp, kus meie tegemisi kajastatakse,” rääkis ta. Enamiku liiklejate kiirus jäi 80 ja 88 vahele. Leidus aga ka selliseid juhte, kes tee ääres politseinikke nähes peaaegu seisma jäid. Mandrilt talguteks abijõude saarele lisaks ei toodud. “Oleme oma jõududega,” kinnitas Aavik.

Kella 15-ks olid politseinikud Saaremaal vormistanud kaks kiiruse ületamisega seotud materjali, neist ühe Masa–Reo lõigul ja teise Pihtla teel linna sissesõidul.

Kuressaare politseijaoskonna patrulltalituse juhi Matis Siku sõnul jäid need rikkumised 20 kilomeetri piiresse. Kuuel korral piirduti märkusega. Neli märkust tehti kiiruseületajatele linna sissesõidul Abaja tänava kandis, kus Sõrve poolt tulijad uute oludega piisavalt kiiresti ei kohanenud.

Kella kolmeks oli kontrollitud kuus talgukohta. Kontrollimises osales kaheksa politseinikku. Sikk avaldas lootust, et täna hommikul kella kaheksaks on kõik talgukohad läbi käidud.

Vaid talgupäevaga kiiruse mõõtmine siiski ei piirdu. Politseinike sõnul on enim kiirustajaid just nädalavahetusel.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 3 605 korda, sh täna 1)