Minifilmid vallutasid Kuressaare linnateatri

TRADITSIOONI LOOJAD: 2010. aastal pani festivalile aluse toonane KG abiturient Karl Kipper (vasakul). Tänavu naasid pärast mitmeaastast pausi Minifilmi korraldusmeeskonda nii Karl Kipper kui ka Mart Varik. IRINA MÄGI

TRADITSIOONI LOOJAD: 2010. aastal pani festivalile aluse toonane KG abiturient Karl Kipper (vasakul). Tänavu naasid pärast mitmeaastast pausi Minifilmi korraldusmeeskonda nii Karl Kipper kui ka Mart Varik.
IRINA MÄGI

Seitsmendat Minifilmi festivali iseloomustasid vaimukad ja põnevad linateosed nii Saaremaalt kui ka mandrilt.

Kuressaare gümnaasiumi Minifilmil esikoha saavutanud “Kui tuleb päev” meeskonna jaoks polnud see esimene edukas konkurss. “Nad on käesoleval õppeaastal võitnud vähemalt neli noortefilmi festivali,” selgitas Minifilmi üks korraldajatest Mart Varik. Tema sõnul on Tallinna 32. keskkoolis filmitegemine üldse au sees. “Näitlejatöö oli usutav ja kaamerakasutus väga hea. Rahvas pahvatas lühikese filmi jooksul naerma vähemalt viiel korral,” iseloomustas Varik võidufilmi.

Kolm laureaaditiitlit jätsid saarlased aga koju. Üks rändas Kihelkonnale, üks Orissaarde ja üks  jäi Kuressaarde. Kihelkonna neidude filmitud “Põgenemise” juures tõi Varik samuti välja head näitlejatööd. “Tihtipeale jääb noortefilmide puhul see osa kuidagi võltsiks, aga siin oli kõik, nagu peab,” kinnitas ta.

Vahest ühe huvitavama ideega tulid välja aga Kuressaare gümnaasiumi noormehed. Pseudodokumentaal “Ida-Niit” pajatab Kuressaares toimuvate massirahutuste eelloo. “Poisid nägid pealt, kuidas politsei ühele noorele ülekohut tegi. Nad filmisid selle üles, panid internetti ja kogusid siis Ida-Niidust seltskonna kokku, võtsid kõplad ja hangud kätte ning valmistusid ülestõusuks võimude vastu,” avas Varik filmi sisu, mis on üles ehitatud justkui dokumentaal. Lisaks laureaaditiitlile võideti ka rahvahääletus.

Toomas Erikso lavastatud „Mäng” võlus publikut mängulise süžee ja ootamatu puändiga. „Ka suuremates mängufilmides on väikeste laste kasutamise puhul küsimus alati nende oskuses jääda loomutruuks. Filmis „Mäng“ oli nähtavasti saavutatud hea atmosfäär, kus lapsed unustasid kaamera kohalolu ning käitusid loomulikult,” üritas Varik žürii arvamust kokku võtta.

Žüriis olid disainer Karri Kaljend, PÖFF-i produktsioonijuht Rasmus Puksmann, kunstiteadlane Elise Eimre, režissöör Nora Särak, operaator Dave Rooso, fotograaf Valmar Voolaid, õpetaja Marit Tarkin, dokumentalist Liis Nimik ja filmipisiku levitaja Maidu Varik.

Lisaks galaõhtule olid tänavu festivali kavas ka õpitoad ja loengud ning möödunud aastate paremate minifilmide vaatamine. Mart Varik märkis, et enim huvitas kohale tulnuid vahest animatsioonibüroo elu, millest pajatas Karri Kaljend. Lisaks said huvilised tutvuda ka tehnikaga. Õpitubades tehti valmis ka paar lühikest filmilõiku.

Variku sõnul saadi sel aastal palju häid kogemusi, mida loodetakse rakendada ka järgmisel festivalil, mis võiks tulla veelgi ägedam.


Minifilm 2016 parimad

Grand prix

 • “Kui tuleb päev” (Meel Paliale), Tallinna 32. KK

Laureaat

 • “Põgenemine” (Annemai Sepp), Kihelkonna kool
 • “Mäng” (Toomas Erikso), Orissaare gümnaasium
 • “Ida-Niit” (Rait Kangur), KG

Meesnäitleja preemia

 • Hendrik Sepp filmis “Põgenemine” (Annemai Sepp), Kihelkonna kool

Naisnäitleja preemia

 • Astrid Rei filmis “Seenelaul” (Annika Suurna, Astrid Rei ja Karis Kivi), Kärla PK

Operaatori preemia

 • Meel Paliale film “Kui tuleb päev”, Tallinna 32. KK

Helikasutuse preemia

 • “Harju. Urbex 2016” (Kristjan Nuus), Tallinna Mustamäe gümnaasium

OÜ Metsaharidus loodusfilmi eripreemia

 • “Imeline loodus” (Karl Jakob Toplaan), KG

Näitlejate koostöö eripreemia

 • “Nii siis jääbki 3: Kadunud aare” (Ivar Äkke), Muhu NK

Rahvahääletuse võitja

 • “Ida-Niit” (Rait Kangur), KG
Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 349 korda, sh täna 1)