Volli Sai sai 75 (2)

ARHIIV

ARHIIV

Eile tähistas oma 75. juubelisünnipäeva kiviraidur Volli Sai.

Pärast sõjaväeteenistust Kaarma Dolomiidis tööd alustanud Vollist sai kiiresti tunnustatud meister, kelle käe all on valminud mitmed ausambad Saaremaal, Mandri-Eestis ja kaugemalgi. Oma koju rajasid nad koos poeg Peetriga Dolokivi OÜ.

Kui nõukogude ajal tegi Volli koostööd skulptorite Mati Variku, Riho Kulla ja Allan Murdmaaga ning nende ühistöös valmisid mastaapsed monumendid, siis Eesti vabanedes osales ta Vabadussõja monumentide taastamisel.

Eilsel sünnipäevalgi ei mallanud tegus juubilar, käed rüpes, istuda. “Korraks tulin töö juurest koju,” ütles ta kell kolm pärastlõunal.

“Varem tegime Vabadussambaid, nüüd kiviaedasid,” muigas Volli oma tööst rääkides. Praegu on nende põhitoodang murtud dolomiidist müürikivid.

“Keegi ei taha enam ehitada. Uuele tänavale Kuressaares paar korstnapiipu telliti, see on kõik. Vald tahtis kolmele surnuaiale sambaid: neile, kelle haud Siberis või kusagil mujal,” loetles ta viimase aja peenemaid tellimusi. Materjalipuudust karjääris pole. “Kuidas seda öeldaksegi, ressursid tõusevad – mullakiht läheb peal paksemaks ja kiht ise õhemaks ning riik tahab ka rohkem raha, aga saame hakkama,” rääkis juubilar.

Vollil on lisaks pojale kolm tütart, üheksa lapselast ja kaks lapselapselast. “Lapselapselapsed on kaks poissi – kolmene ja kahene, kes elavad Soomes, aga ikka puhtad eestlased,” pajatas Volli rõõmsalt.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 1 158 korda, sh täna 1)