Ürdid hooleta ei kasva (1)

ÜRDIKASVATAJA TEAB: Popi talu perenaise Mari Kübarsepa sõnul on oluline, et väikesed taimed kuiva ei jääks. MAANUS MASING

ÜRDIKASVATAJA TEAB: Popi talu perenaise Mari Kübarsepa sõnul on oluline, et väikesed taimed kuiva ei jääks.
MAANUS MASING

“Maitsetaimede kasvatamine ei ole nii keeruline kui looma või lapse kasvatamine, aga hoolt vajavad nad ikka,” teab Sõrves Popi ökotalus ürdiaeda pidav Mari Kübarsepp. “Omasoodu, et viskad seemned kevadel maha ja sügisel võtad saagi üles, ei kasva miski.”

Mari Kübarsepp kasvatab Popi ökotalus nii püsikuid kui ka üheaastaseid maitsetaimi. Kui püsikutest leidub tema aias salveid, tüümiani, punet, mägi-piparrohtu ja estragoni, laukusid, mädarõigast ja talisibulat, siis üheaastastest maitsetaimedest eelistab ta koriandrit, peterselli, sellerit, aed-piparrohtu, erinevaid basiilikuid. Ja katsetab nende ürtidega, mille seemnepakid kaupluste seemnestendil parasjagu näppu hakkavad.

Osa taimi – näiteks peterselli, sellerit ja aed-piparrohtu – paneb Mari maha seemnest, osa kasvatab ette. Viimaste hulka kuuluvad kindlasti basiilikud ja tšillipipar. “Pipraid kasvatan ainult kasvuhoones,” märgib Popi perenaine.

Koriander on selline taim, mis külvab oma seemneid ka ise. “Väikesed võrsed on juba praegu väljas,” ütleb Kübarsepp. Et värsket kogu aeg võtta oleks, kasvatab Mari osa ürte aknalaual kastis ja kasvuhoones.

Igaühel oma soovid ja võimalused

“See, kuidas ja mida kasvatada, sõltub konkreetselt iga kasvataja soovidest ja võimalustest,” tõdeb aastaid Pidula ürdiaia perenaisena töötanud Tiiu Kauber. “Kes kasvatab aknalaual, kes kasvuhoones, kes peenral, kes kastis.”

Kauberi sõnul tuleb iga taime puhul silmas pidada, mida see taim vajab. Poest ostetud seemnepakil on kirjas olulisemad juhised, millest lähtuda. “Muidugi tasub vaadata, millised taimed tahavad leeliselist ja millised happelist mulda, ning siis, kui ostad ettekasvatatud “beebitaimed”, tuleb need istutada mulda sama sügavalt,” räägib Kauber.

Pikem lugu ilmus laupäevases Saarte Hääles.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 600 korda, sh täna 1)