Ivo Linna: Kassi tulistab vaid õel inimene (5)

Muhus elav laulja Ivo Linna tõdeb, et ei ole üle saanud oma kassi surmast, kelle vähkkasvaja oli tekkinud õhupüssist tulistamise tagajärjel.

“Meie armas kass Tripsu läks tähtede taha 16. jaanuaril,” ütles muusik, lisades, et see oli tohutu löök, millest nad abikaasaga ei ole siiani üle saanud.

“Kui oma haige kassiga arsti juures käisime, selgus seal, et keegi oli teda jalga tulistanud ja sealt hakkas arenema vähk,” rääkis Linna.

“Algul mõtlesin, et mine tea – meie kodu ümber on suured lagedad põllud ja heinamaad, äkki jäi kassike kogemata mõne jahimehe juhusliku haavli ette. Õnnetusi ikka juhtub, nii inimeste kui ka loomadega. Kui arst aga kassi opereeris, siis selgus, et see haavel oli õhupüssist lastud.”

Linna sõnul on Muhu koht, kus kohalikud kassid ikka ringi liiguvad. “Meie kass oli väga sõbralik loom, kellelegi halba ei teinud,” kinnitas laulja. Tema sõnul oli nimesilt tema triibulise kasukaga emasel steriliseeritud kassil kaelas ning juba kaugelt oli näha, et tegemist on kodukassiga.

Jube tegu

“On muidugi igasuguseid inimesi, aga ma ei kujuta ette, milline võib olla selle inimese mõttelaad, kes looma tulistab,” lausus Linna. “Kes on see, kes käib püssiga ringi ja kui kassi näeb, siis tulistab? See tegu on midagi nii jubedat, et keeldun seda mõistmast.”

Muusiku hinnangul on inimene, kes midagi sellist korda saadab, väga õel ja mõtlematu. “Tundub uskumatu, et see kassitulistaja elab meie väikese Muhu inimeste seas. Olen kurb ja pettunud,” tõdes Linna. “Ma ei taha kedagi ära needa, et põlegu ta põrgus, aga väga loodan, et sellistele inimestele jõuab kord kohale, et head teha on parem kui halba.”

Muusik leiab, et loomade jõhkrast kohtlemisest on vaja avalikult rääkida. “Ka Saaremaal on ette tulnud selliseid juhtumeid, kus kasse on tulistatud,” märkis ta.

Hea kontakt

Linna sõnul, kel on elu jooksul olnud nii koeri kui ka kasse, pole tal nii head kontakti olnud ühegi loomaga. “Sellist looma, nagu oli meie kass, saab olla vaid kord elus,” ütles ta.

“Ta tuli meie Muhu koju väikese kassipojukesena ise. Lihtsalt tuli ja võttis meid omaks. Kui koju jõudsime, siis ootas ta meid alati ees, püherdas värava juures suurest rõõmust. Ta otsis pidevalt meie seltsi – oli peaaegu selline tunne, et kohe-kohe hakkab ta inimkeeli kõnelema ning saab kõigest aru, mis me temaga Räägime.”

Kuigi kodu tundub armsa kassita tühi, Linnad uut looma võtta ei kavatse. Mis sest, et on pakutud. “Kui tuleb järsku mõni loom, kes otsustab just meid välja valida, ehk siis..,” arutles Linna.


KOMMENTAAR:

Lea Hioväin, Taluapteegi loomakliiniku veterinaar:

Piinatud loomadega puutume oma töös kokku peaaegu iga päev. Seda, et looma on õhupüssist lastud, tuleb ette palju rohkem, kui ajaleht kajastab. Avalikkuse ette jõuavad vaid üksikud juhtumid. Paraku peetakse meie riigis looma asjaks, mitte elusaks hingeks.

Kui looma on püssist lastud, oleme inimestel soovitanud minna politseisse ja teha avaldus. Mõned löövad käega, mõned ikkagi lähevad.

Relvast laskmine ise loomal vähki otseselt ei põhjusta. Küll aga saab vähk alguse paranematust haavast, mille ümber moodustuv armkude hakkab lõpuks niimoodi vohama, et seda ei ole enam võimalik pidurdada. Valdaval osal kassidest muutub selline kasvaja halvaloomuliseks.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 691 korda, sh täna 1)