MIDA ARVATE?

Kas Eestis on naiste ja meeste palgalõhe võrdse töö juures märgatav?

5 Ada Hallikäär

Ada Hallikäär Valjalast:

On küll. Seda olen omal nahal kogenud. Isegi kui naised ja mehed teevad koos lihttööd, saavad mehed võrdse töö eest rohkem. Olime meestega seltsis riisumas. Mehed said ligi 10 eurot päevas rohkem. Me ei ole protesteerinud. Mine tea, kuidas meie protestile oleks reageeritud. Tööd peab tegema, muidu ei ela ära. Saaremaal makstakse üldiselt töölistele vähem kui mandril.

5 Mai Auu

Mai Auu Valjalast:

Kindlasti on see palgalõhe ka mind puudutanud. Ma tean, kui palju mu abikaasa teenib, ja kui seda kõrvutada minu töötasuga, siis on vahe ikka suur. Olen olnud aastaid kalanduses tööl ja teinud meestega võrdselt tööd. Mehed on saanud  rohkem palka. Nüüd olen ma sealt tervise pärast ära tulnud. Tööandjale pole ma palgavahest rääkinud. Teada on, et kui ta ei taha palka juurde panna, siis ta ka ei pane. Elama peab.

5 Eveli Tõnn

Eveli Tõnn Kuressaarest:

Naised üldjuhul saavad meestest vähem palka. Ma ei oska küll konkreetseid näiteid tuua. Teada on, et kaubandustöötajate palgad ei ole kusagil suured. Need, kes teevad rasket tööd, saavad ka rohkem palka. Minule ei ole küll keegi kurtnud, et vähe teenib, kuigi ühiskonnas võib palgalõhe probleeme tekitada. Enamik väikesepalgalisi on lihtsalt sellega leppinud, et neile vähe makstakse.

5 Pamela Talzi

Pamela Talzi Kuressaarest:

Kui võtta Eestit tervikuna, siis see lõhe on olemas. Varem teenindusvaldkonnas töötades olen seda tunda saanud. Tänapäeval on ju nii, et ega keegi teiste palkasid ei tea.

5 Olev Kask

Olev Kask Praakli külast:

Lõhe on ole­mas. Võrdselt tööd tehes teenivad naised meestest palju vähem, isegi veerandi jagu vähem. Tean tuttavaid mehi, kes teenivad 600–700 eurot kuus. Naiste kuupalk on poole pisem, nii 300–400 euro piires. Meil räägitakse võrdõiguslikkusest, aga palgas see ei väljendu. Kui valitsusse saavad uued mehed, ehk pööravad nemad sellele rohkem tähelepanu.

5 Ivo Kreitsmann

Ivo Kreitsmann Lümandast:

Töötan riigiametis. Meil on astmepalgad. Kes teeb tööd, see palka saab. Meil on kord majas.

Küsitles Aare Laine, pildistas Maanus Masing

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 297 korda, sh täna 1)