Leiti legendaarse Briti luure juhi Kim Philby loengu video

JAGAB KOGEMUSI: Topeltagent Kim Philby esinemas Ida-Saksa julgeolekutöötajatele. See 1981. aastal tehtud vidoesalvestis tuli välja Stasi rikkalikust arhiivist. Esinemist alustas ta sõnadega: “Kallid seltsimehed...” AFTENPOSTEN.NO

JAGAB KOGEMUSI: Topeltagent Kim Philby esinemas Ida-Saksa julgeolekutöötajatele. See 1981. aastal tehtud vidoesalvestis tuli välja Stasi rikkalikust arhiivist. Esinemist alustas ta sõnadega: “Kallid seltsimehed…”
AFTENPOSTEN.NO

Lõppeval nädalal sai teatavaks, et BBC ajakirjanikel õnnestus endise Ida-Saksamaa julgeolekuteenistuse Stasi arhiividest leida videosalvestis, millel on jäädvustatud Briti luure ühe juhi, Nõukogude Liidu kasuks töötanud Kim Philby loeng. See videosalvestis olevat esimene veenev tõend selle kohta, et briti aristokraat Philby oli omal ajal maailma mitme suurriigi salateenistuse agent.

Kõnealune loeng toimus 1981. aastal ja see oli mõeldud Ida-Saksa julgeolekuministeeriumi Stasi (lüh sõnast Staatssicherheit) töötajatele. Oma esinemist alustas Philby sõnadega: “Kallid seltsimehed!”

Kõigi eelduste kohasel ei kavatsetud seda lindistust kunagi avalikult näidata. Võib oletada, et just seepärast Briti välisluure MI-6 endine ohvitser rääkiski väga avameelselt, kuidas tal õnnestus Tema Majesteedi salateenistusse sisse imbuda. Siinjuures on märkimist väärt, et Philby oma sõnul alustas ta 1930. aastatel teenistust “vaenlase ridades”.

Imelihtne värbamine

Kim Philby on tuntud arabisti ja Briti India koloniaalvalitsuse tähtsa ametniku poeg. Sotsialistlike ja kommunistlike ideede vastu hakkas ta huvi tundma, kui õppis Cambridge’i ülikooli Trinity kolledžis ajalugu ja majandust. Tema värbamine Nõukogude Liidu luureteenistusse olevat aset leidnud 1934. aasta suvel, kui noormehel ei olnud parajasti tööd ega ka erilist perspektiivi seda leida.

Et imbuda MI-6 ridadesse, hakkas Philby mõjuka Briti ajalehe The Times korrespondendiks. Ajakirjanikuna kajastas ta Hispaania kodusõda, soetas tutvusi Briti valitsusringkondades ja kohtus mitmete tähtsate riigitegelastega, kellele ta vihjas, et sooviks end proovile panna spionaažis. Nii õnnestuski tal peagi seatud eesmärk saavutada ja pääseda Briti välisluure SIS ehk MI-6 teenistusse.

Esinedes Ida-Saksamaa Stasi töötajate ees, ütles Philby, et riiklikult tähtsate dokumentide varastamine ei valmistanud talle erilisi raskusi. Piisas vaid sellest, kui mõnel päeval nädalas võtsid pubis mõne arhivaariga napsu. “Igal õhtul lahkusin ma salaarhiivist, kaasas portfell ettekannetega, mis ma olin ise kiiruga ümber kirjutanud või siis isegi arhiividokumentide originaalidega. Juba sama päeva õhtul andsin need materjalid üle Nõukogude luure kontaktisikule,” pajatas endine spioon. “Hommikuks olid dokumendid pildistatud ja ma sain need tagasi. Tööle tulles panin dokumendid endisele kohale tagasi, et keegi ei märkaks nende kadumist. Ja nii talitasin ma päevast päeva.”

Juba mõne aja pärast määrati Philby MI-6 vastloodud osakonna ülema asetäitjaks. Selle osakonna eesmärk oli vastuluure, pidades silmas Nõukogude Liidu agente. Pärast seda ametissemääramist olevat Moskva nõudnud, et ta vabaneks oma ülemusest Felix Cowgillist ja hõivaks tema koha. Et seda ülesannet täita, pidi Philby rakendama kõiksugu bürokraatlikke intriige. I

Täispikk lugu ilmus laupäevases Saarte Hääles.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 161 korda, sh täna 1)