Eva parandab maailma

PUHTAMAKS: Eva koristab kõikjal. Fotol on ta Horvaatiat puhtamaks tegemas. ANNELI OHVRIL

PUHTAMAKS: Eva koristab kõikjal. Fotol on ta Horvaatiat puhtamaks tegemas.
ANNELI OHVRIL

Enamik inimesi hakkab enda üle kõva häälega naerma, kui pähe tuleb mingi väga suur idee. Kohe selline, millega tahaks maailma paremaks muuta. Mida väike inimene ikka suudab, eksole?

Eva Truuverk selliste asjade puhul risti ette ei löö. Kui tema käest küsida, kas tal ongi maailmaparandamine parasjagu käsil, vastab ta, et üldiselt küll. “Me liigume puhtama maailma suunas,” võtab “Teeme ära” kampaania üks eestvedajaid oma tegevuse kokku. Jutt käib aktsioonist “Let´s Do It World” ehk eesti keeles “Teeme ära maailmakoristamise”.

See “meie” tähendab miljoneid inimesi. Need on inimesed, kes Eva ja tema meeskonna eestvedamisel 8. septembril 2018 hakkavad maailma koristama. “Alustame hommikul Jaapanis ja nii nagu kell igas riigis 10 saab, alustatakse igal pool maailmas koristuspäeva. Lõpetame Hawaiil,” räägib ta. Selle aktsiooni järg peaks olema “Keep it clean” (“Hoiame selle puhtana”), plaani käivitamine, mis selgitaks, kuidas tehtud töö tulemusi hoida.

Mine oma teed

Eva tõdeb, et tegelikult on nende tegutsemine selline “tagasi juurte juurde” tulemine. 2008 alustati Eestis nii popiks saanud talgutega ja nüüd on aru saadud, et kogu maailmas tuleks selline asi ette võtta. “Ei oleks uskunud, et nii läheb,” sõnab Eva. “Ma ei taha seda tegelikult eriti ette kujutada,” lisab ta.

Ta räägib, kuidas maailma mastaapides talgute ettevõtmist võiks võrrelda pilvelõhkuja katuseserval käimisega. Kui kõnnid sel kitsal serval ja alla ei vaata, pole midagi ning sa kulged samm-sammult vaikselt oma eesmärgini. Nii kui alla vaatad, hakkab pea ringi käima ja sa kukud. “Tähtis on hoida fookust ja mitte ette kujutada, kui suur see eesmärk on,” arutleb ta.

Teistpidi tuleb tema sõnul hoida fookust just ühel kindlal tegevusel. Kui sa hakkad mõtlema, kui palju asju on vaja maailmas parandada ja tahad neid kõike teha, siis kokkuvõttes suurt kasu ei sünni. “Tuleb kindlaks jääda sellele ühele asjale ja toimetada siis oma väikese põllu peal. Nii hakkavad asjad juhtuma,” mõtiskleb ta. Kuressaarest pärit Eva on oma sõnul eluaeg vist maailmaparandaja olnud. “Vähemalt mulle endale nii tundub,” kinnitab ta.

Täispikk lugu ilmus laupäevases Saarte Hääles.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 421 korda, sh täna 1)