Valjala jätkab ühinemisrääkimisi (3)

KAARTI TULEB VAADATA: Volinik Enn Pukk märkis Aare Martinsoni ettekande peale, et kindlasti tuleks vaadata kaarti ja seda, kuidas kujunevad välja võimalikud erinevad ühinemised. RAUL VINNI

KAARTI TULEB VAADATA: Volinik Enn Pukk märkis Aare Martinsoni ettekande peale, et kindlasti tuleks vaadata kaarti ja seda, kuidas kujunevad välja võimalikud erinevad ühinemised.
RAUL VINNI

Valjala vallavolikogu otsustas neljapäeval ühinemisläbirääkimisi Kuressaarega jätkata. Samas tõdesid volinikud, et Valjala saarekeskne asend annab võimaluse vaadata nii ühele kui ka teisele poole.

“Me peame praegu kokku leppima ja läbi rääkima,” ütles Valjala volikogu esimees Liilia Eensaar, kui volinike seast kostis arvamusi, et ühinemine on läinud keeruliseks. Eensaar tuletas meelde, et paraku on olukord selline, et ise mitteühinevad vallad liidetakse. Keegi ei pääse. Nüüd tuleb teha parim valik.

Valjala vallavanem Aare Martinson ütles, et praegu on laual vaid Kuressaare kutse. Ida-Saare ühinemisele pole Valjalat veel kutsutud. Martinsoni sõnul on temal info, et Leisi vald siiski saadab Valjalale kutse.

Volinik Enn Pukk märkis seepeale, et kindlasti tasub vaadata, mida teeb Lääne-Saare vald. Osavaldadele vastu olev Lääne-Saare on öelnud, et kombatakse ka lääne pool olevaid valdu. Liilia Eensaar lisas, et kui suurt ühinemist ei toimu ja läänes moodustub oma vald, siis oleks Valjalal kindlasti mõtet vaadata ka ida poole. Samas tõdeti, et Valjala jaoks on tõmbekeskus ikkagi Kuressaare.

Aare Martinson märkis, et Lääne-Saare vallaks ühinenud vallad on siiski sätestanud, et nende eesmärk on Saaremaal üks vald.

Martinson tutvustas ka ühinemisläbirääkimiste käigus selgunud ühendvalla struktuuri ja võimalust teha osavaldu. Struktuuri järgi jääks igasse praegusesse vallakeskusse teeninduspunkt ja osavaldadesse osavallakogu. Sellele Lääne-Saare vald vastu ongi.

Volinik Siivi Kaasik arvas, et ehk tõesti ei ole reaalse suurema võimuta osavaldadel sisulist mõtet. Aare Martinson märkis, et tema siiski pooldab osavaldu. Kasvõi seda silmas pidades, et osavallakogu kaudu saaks edastada kohalikke muresid keskvõimule.

 

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 633 korda, sh täna 1)