Vabatahtlikud rääkisid oma emotsionaalsetest kogemusest (FOTOD) (3)

RÄÄKIDA ON PALJU: Mare Kirril, Siivi Kaasikul ja Ursula Rahnikul jutuainet jagus. IRINA MÄGI

RÄÄKIDA ON PALJU: Mare Kirril, Siivi Kaasikul ja Ursula Rahnikul jutuainet jagus.
IRINA MÄGI

Naiskodukaitse Saaremaa ringkonna pühapäeval korraldatud konverentsi eesmärk oli tõsta teadlikkust vabatahtlikkusest. Üritusele olid oodatud lisaks naiskodukaitsjatele ka teised saarel tegutsevad vabatahtlikud.

Naiskodukaitse Saaremaa ringkonna esinaise Mare Kirri sõnul koondab konverentsi teema “Vabatahtlikkus kui eluviis” tegelikult palju suuremat osa tegevusgruppidest, kui konverentsil esindatud oli. “Kaasasime Kaitseliidu ja seega ka NKK koostööpartneri Saaremaa vabatahtliku merepääste seltsi, mis organisatsioonina on üks kiiremini ja jõudsamalt arenev ühendus Saare maakonnas,” rääkis Kirr. “Oleme osalenud kahel Sügistormil ja nende ettevõtlikkusest, organiseeritusest ja eesmärgipärasusest on teistel palju õppida. Sisutiheda, emotsionaalse ja mõtlemapaneva ettekande tegi Koit Kull, aitäh!”

Pikemalt rääkis vabatahtlikkusest organisatsioonis Kaitseliidu Saaremaa maleva endine pikaaegne pealik Toomas Luik. “Väärtustades vabatahtlike panust, tõdes ta, et usaldusväärsus ja teotahe on edasiviiv jõud, millega saab arvestada,” rääkis Kirr.

Kogemustest vabatahtliku korrakaitsja ja pikaaegse jõustruktuuride esindajana rääkis ning selgitas vabatahtlikkuse mõistet ja tegutsemisvõimalusi Kalle Laanet. Suure huviga kuulati ka vabatahtlikku päästjat Ursula Rahnikut. “Paljudele oli üllatuseks, et ka päästjate hulgas on vabatahtlikena tegutsemas naisi. Ettekanne oli väga motiveeriv ja teadlikkust tõstev,” kinnitas Mare Kirr.

Saare maavanem ja ühtlasi Kaitseliidu Saaremaa maleva pealiku abi Kaido Kaasik tutvustas aga oma tegemisi vabatahtlikuna ning andis ülevaate Saare maakonna tegutsemissuundadest kriisiolukorras. Kuulati ka Kaitseliidu Saaremaa maleva pealiku ülesannetes kapten Margo Saia arvamust naiskodukaitse panusest, võimalikest vabatahtlikest tegevussuundadest ja isiklikku arvamust vabatahtlikuna tegutsemisest.

Mare Kirr ise rääkis konverentsi avasõnades vabatahtlikkusest kui valikust ümbritsevasse teadlikult panustada. Ta tõi välja, et ülemaailmne vabatahtlike päev on näiteks 5. detsembril. “Kuigi see konverents oli meile endile, siis miks mitte kunagi ühendada jõud kõigi maakonnas tegutsevate vabatahtlike organisatsioonidega ning läbi viia juba suurem tutvustav-ühendav projekt,” nentis Kirr.

Vabatahtliku tegevuse teadvustamine ja väärtustamine peaks Mare Kirri sõnul olema elu igapäevane osa. Tegelikult annavadki ju paljud vabatahtlikena oma panuse, kas toimetades külaseltsides, talgugruppides jm. Enamasti ollakse vabatahtlikuna toimetamas mitmes grupis.

Kõik konverentsil esinejad püüdsid korraldaja sõnul arutleda teemal, mida tähendab nende jaoks vabatahtlikkus, miks nad seda teevad ja mida see annab nii neile endale kui ka ühiskonnale laiemalt. “Naiskodukaitsjad olid varem avaldanud arvamust samal teemal ja need arvamused olid kajastatud infostendil, võimalik oli tutvuda naiskodukaitset tutvustavate materjalidega ning elavad arutelud toimusid ka vestlusringis kringli ja kohvi kõrvale.”

Kuigi osavõtjaid ei olnud konverentsil just palju, arvas Kirr, et huvilised jäid siiski rahule, mõtlesid kaasa ja said ideid edaspidiseks. “Kui on häid mõtteid samal teemal koostööks, siis naiskodukaitse on selleks avatud,” kinnitas ta.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 660 korda, sh täna 1)