Leedri küla tahab kokkutulekuks filmi teha

MTÜ Leedri Küla Selts laseb järgmisel aastal kuuendat korda toimuvaks külakokkutulekuks üles võtta filmi Leedri külast ja inimestest.

Projektijuht Jaanika Tiitson ütles, et eesmärk on jäädvustada küla tänane päev – talud ja neis elavad inimesed. Tiitsoni sõnul näitas 2012. aasta külakokkutulek, et koduküla elu kajastava filmi ühiselt vaatamine oli kokkutuleku parim osa. Kokkutuleku maiuspalaks said Orbu talu suvitaja Valter Toomsalu filmid Leedrist ja Lümandast aastatel 1967–68. Külast tehtud film pani kaasa elama ka noored. “Noortel kipub kokkutulekutel üldiselt igav olema, aga filmi pealt oma vanaisasid-vanaemasid otsida, see oli hästi põnev,” meenutas Jaanika Tiitson.

Uus film Leedri külast peaks tulema 20-minutiline ning selles jäädvustatakse kõik küla ligemale 30 talu ja elanikud. Fokusseeritult võetakse üles kümme eakamat elanikku, kellega tehakse intervjuu ja kes jutu taustaks toimetavad koos küla lastega võrku puhastades, saunaahju tuld tehes, kala suitsutades, saunavihtu tehes jne. Tiitsoni sõnul soovib Leedri küla hakata lähiaastatel põhjalikumalt tegelema Leedri tänapäeva ja lähiajaloo jäädvustamisega.

Filmi eelarve on 1450 eurot, millest 1250 eurot küsib külaselts Kohaliku Omaalgatuse Programmist.

Peale nn esindusfilmi valmib ka eraldi film “mustast materjalist”, et säilitada tulevastele põlvedele võimalikult palju ülesvõetud materjali. Filmi esitletakse pidulikult Leedri küla 6. kokkutulekul 2017. a jaaniajal. Pärast esilinastust riputatakse film üles YouTube’i kõigile vaatamiseks.

 

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 254 korda, sh täna 1)