Pähkla külaelu jõuab “Eesti lugude” sarja

Eeva Mägi

Aprilli teises pooles toimuvad Lääne-Saare vallas Pähkla külas dokumentaalfilmi “Lembri Uudu” võtted, mille režissööriks saarlannast vandeadvokaat Eeva Mägi (fotol).

Dokumentaalfilm kajastab seda, kuidas mõjus kolhooside lagunemine Eesti maaelule. Tegelasteks Pähkla küla elanikud, kes omal ajal töötasid kolhoosis.

Loo keskne tegelane on Lembri Uudu, kes lahkus elavate seast enne kolhooside lagunemist. Uudu oli traktorist, kes oli külas tuntud kui naljamees ja hea tuju ülalhoidja. Filmis on ta nostalgiline abstraktne tegelane, kes sümboliseerib n-ö vana head aega.

“Temast on külas jäänud hea mälestus. Ta ei pidanud kannatama kolhooside laialiminemise ja seetõttu oma ameti kaotamise läbi,” ütles Eeva Mägi Saarte Häälele.

Filmis külastab Uudu vaim kuute inimest. “Ta tuleb nagu viimsele teekonnale ja käib kuue inimese juurest läbi, kes jätavad temaga hüvasti,” selgitas Mägi. Uudu külaskäik sümboliseerib seega justkui eluga edasiminemist ja minevikust lahtilaskmist.

Ses mõttes on tegemist lavastatud dokumentaalfilmiga, märkis Mägi. Kogu tegevus toimub läbi Uudu silmade. Ta on justkui kaadritagune tegelane, kelle silme ees külaelu lahti rullub.

“Lembri Uudu” on filmitootmisfirma Alasti Kino toodang. Alasti Kino asutasid Balti filmi- ja meediakooli esimese filmi- ja videoõppekava lennus ühistel õpingutel kohtunud inimesed 2009. aastal. Filmi produtsent on Ungarist pärit Edina Csüllög.

“Lembri Uudu” esilinastub 2017. aasta algul ETV sarjas “Eesti lood”. See on pooletunniste tõsielufilmide sari, mida näidatakse kolmapäeva hilis-
õhtuti.

Balti filmi- ja meediakooli dokumentaalfilmirežii erialal lõpetanud Eeva Mägi jaoks on see teine film Pähkla külast. Ka oma lõputöö filmis ta seal, oma vanavanemate kodukülas. Eeva Mägi lõputööks oli dokumentaalfilm Pähkla küla “staartraktorist” Arkaadi elust Nõukogude Liidu lagunemise järel.

Mägi märkis, et külaelanikud olid põnevil, kui kuulsid, et tuleb uus film. “Neile väga meeldib, kui külas midagi toimub,” ütles režissöör ja lisas, et tal on see eelis, et ta oma vanavanemate kaudu kõiki neid inimesi tunneb. Igapäevaselt töötab Kuressaares sündinud Eeva vandeadvokaadina Maria Mägi advokaadibüroos.

“See on selline hea vaheldus advokaaditööle. Kui süda kutsub, pole midagi teha. Arvan, et tänu sellele suudan ka advokaaditööd paremini teha,” lausus Mägi.

 

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 940 korda, sh täna 1)