JUHTKIRI: Näoga mere poole

Eile Kuressaarde meresõidu ja mereohutusega seotud inimesed kokku toonud seminar kandis nime “Saarlased näoga mere poole”. Kuigi Mart Saarso märkis eilsel kokkusaamisel korduvalt, et on kolm mereriiki – Inglismaa, Saaremaa ja Hiiumaa –, tõdeti eilsel kokkusaamisel, et meresõidu- ja mereohutuse-alaseid teadmisi siinsel mere­rahval napib. Ka ei tunne eestlased – saarlased sealhulgas – piisavalt mere-eetikat ega merekultuuri.

Ka on vist enamiku eestlaste ujumisoskus liiga napp, et ohuolukorda sattudes end päästa. Kuressaare gümnaasiumi ujumis­õpetaja Juhan Kolk tõdes, et puudulik ujumis­oskus on väga suur probleem.

Õnneks leidub neid, kes ei pea uppuja päästmist uppuja enda asjaks. Oluline roll mereohutuse tagamisel on meie saartel tegutsevatel vabatahtlikel merepäästjatel. Mis sest, et varustus võiks olla praegusest tublisti parem. Hädaliste aitamine pole aga vabatahtlike päästjate ainus ülesanne – ennetustööl on samuti oluline osa. Kõige rohkem kasu on ilmselt sellest, kui merekultuuri ja -ohutust hakatakse tutvustama inimestele juba maast madalast. Oma väikese poja või tütre palve “Issi, pane päästevest selga!” täidab ilmselt iga isa, olgu ta oma arvates nii vinge merekaru kui tahes.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 131 korda, sh täna 1)