Raamatud, mida tahaks soovitada teistelegi

TIPPTEOS: Jaak Valge “Punased” on Olavi Pesti hinnangul eesti viimase aja ajalookirjanduse üks tippteoseid. IRINA MÄGI

TIPPTEOS: Jaak Valge “Punased” on Olavi Pesti hinnangul eesti viimase aja ajalookirjanduse üks tippteoseid.
IRINA MÄGI

Saaremaa muuseumi teadusdirektor Olavi Pesti hoiab vaimu vahedana kultuuriajakirjade lugejana, ent igal aastal satub talle kätte ka mõni väga hea raamat.

“Öökappi mul pole, raamatuid siiski loen, aga kahjuks liiga vähe,” teeb Olavi jutuotsa lahti. Juba koolipõlvest peale meeldivad Olavile kultuuriajakirjad Looming, Vikerkaar ja Akadeemia, mis on pidevalt tema lugemislaual tänase päevani. Kahjuks jääb seetõttu vähem aega raamatutele, kuid see-eest on vähesed läbiloetud enamasti nii head, et tahaks soovitada teistelegi.

Eesti kirjanike viimase aja loomingust tõstab Olavi esile nimekaimu, Võrumaa mehe Olavi Ruitlase kolmandat romaani “Vee peal”. 12–13-aastase poisi silme läbi kujutatud 80-ndate alguse Võru agulielust kõnelevas raamatus võtab peaaegu poole mahust enda alla kalapüügikirjeldus.

Sügav mulje

“Mina kalamees ei ole, aga selle raamatu tugevust näitab kasvõi see, et ka minul oli neid kalapüügikirjeldusi äärmiselt huvitav lugeda,” lausub Pesti. “Ma arvan, et see raamat läheb eesti klassikasse ühte ritta selliste autoritega nagu Oskar Luts ja Jüri Tuulik. See on niivõrd empaatiliselt ja sõnameisterlikult kirjutatud.”

Täispikk lugu ilmus ajalehes Saarte Hääl.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 240 korda, sh täna 1)