Kas tõesti tänapäeva läänemaailma hukk? (1)

Anne Applebaum

Just nii on pealkirjastatud ajalehe The Washington Post veergudel ilmunud arvamuslugu, mille autor on tuntud ameerika ajaloolane Anne Applebaum (pildil). Autori on ärevusse ajanud viimase aja arengud läänemaailma poliitikas.

Artikli alguses pöördub Applebaum lähiajaloo poole. Tema sõnul pelgasid paljud pärast Teist maailmasõda, kui poliitilised institutsioonid olid veel “noored ja rohelised”, et lääneriikide kaitsealliansid osutuvad liiga jõuetuteks. Võimalik, et ka 1970. aastatel, Punaste Brigaadide terrori ja Vietnami kriisi ajal kartsid paljud, et Lääs ei ela neid vapustusi üle. “Kuid kogu oma teadliku elu vältel ei suuda ma meenutada ühtegi perioodi, mis olnuks dramaatilisem kui praegune ajastu,” kirjutab Applebaum. Ajaloolase sõnul oleme me 2016. aastal kahe või kolme valimise kaugusel NATO ja Euroopa Liidu ning võimalik, et ka kogu liberaalse maailmakorralduse krahhist!

“USA-s oleme kokku puutunud tõsiasjaga, et eelseisvad valimised võib võita vabariikliku partei kandidaat Donald Trump,” jätkab Applebaum, kes oma arvamusloos alatasa kordab, et valimiste tulemused on sageli ettearvamatud ja valijate meelsus on pidevas muutumises.

Applebaumi arvates tähendavat see aga, et 2017. aasta jaanuaris võib Valgesse Majja jõuda inimene, keda absoluutselt ei huvita need väärtused, mida presidendid Obama ja Bush, Clinton ja Reagan, aga ka Johnson, Nixon, Kennedy ja Truman on nimetanud läänemaailma ühisteks huvideks.

Pikem ülevaade ilmus laupäevases Saarte Hääles.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 625 korda, sh täna 1)