Toivo Jürisson: suvekohviku avamist alusta VTA kodulehelt

MUREKOHT: Toivo Jürissoni sõnul ongi tüüpilisemaid probleeme, et ettevõtjad ei vii ennast enne kohvikute avamist seadusandluse ja nõuetega kurssi. IRINA MÄGI

MUREKOHT: Toivo Jürissoni sõnul ongi tüüpilisemaid probleeme, et ettevõtjad ei vii ennast enne kohvikute avamist seadusandluse ja nõuetega kurssi.
IRINA MÄGI

Saaremaa veterinaarkeskuse juhataja Toivo Jürisson soovitab kõigil hooajalist toitlustamist plaanivatel ettevõtjatel enne äriplaani ametlikku menetlust tutvuda veterinaar- ja toiduameti kodulehel oleva info- ja juhendmaterjaliga.

Toivo Jürissoni sõnul eeldavad paljud suvetoitlustamisega alustajad ekslikult, et Saaremaa veterinaarkeskus on infopunkt või äriplaanide koostaja, kuid nii see ei ole.

“Meilt soovitakse, et aitaksime ettevõtjal tema plaane kokku panna, aga me saa ju teha kellelegi enesekontrolli plaani, kui meie ülesanne on hoopis seda kontrollida,” selgitas Jürisson.

Veterinaarkeskusse tasub ettevõtjal tulla ikkagi alles pärast seda, kui ta on oma tegevuskava juba koostanud ja soovib konkreetse kava kohta hinnangut saada.

Suveettevõtlusega alustajal soovitab Jürisson kõigepealt tutvuda veterinaar- ja toiduameti kodulehel olevate materjalidega. Kui valida VTA kodulehe ribamenüüst “toidu” kategooria, avaneb põhjalik ülevaade toidukäitlemist puudutava infoga.

Töötajad koolitamata

“Kui sa oled veterinaar- ja toiduameti kodulehel ära käinud, siis peaks isegi harimatu inimene aru saama, mida talt nõutakse ja mida tal teha tuleb,” lausus Jürisson. Kindlasti maksab kohe alguses endale selgeks teha, mis vahe on koduköögil ja toitlustusasutusel või mis vahe on ühest kohast teise liikuval teisaldataval ettevõttel või statsionaarsel müügipunktil mõnes mererannas.

Jürissoni sõnul ongi tüüpilisemaid probleeme, et ettevõtjad ei vii ennast enne kohvikute avamist seadusandluse ja nõuetega kurssi. Neil puuduvad sügavamad teadmised toitlustamisest ja toidu valmistamisest ning sellega seotud nüanssidest. Kuna suveperioodil on töötajate puudus väga suur, võetakse sageli tööle puudulike teadmistega töötajaid. Ka käitlejad ise ei vaevu oma töötajaid koolitama.

Reeglina on nii, et kui ettevõtja on end toitlustusvaldkonnaga kurssi viinud, siis ei tule talle midagi üllatusena. Nende jaoks aga, kes tulevad n-ö mütsiga lööma ehk “mis see kohvik siis ära ei ole”-suhtumisega, on kõik nõuded üllatus. Jürissoni sõnul paneb mõnd ettevõtjat pärast nõustamist kulmu kergitama hoopiski asjaolu, et tegelikult ei olegi asjad nii keerulised, kui esmapilgul tundub.

Kordagi ei ole olnud juhust, et mõte oleks jäänud ellu viimata seadusandlusest tulenevate nõudmiste pärast. Küll aga on juhtunud, et käiakse konsultatsioonil ja asi jääb katki kas finantside puudumise pärast või vähese pealehakkamise taha.

30 päeva varu

Toivo Jürisson rääkis, et suvisest toitlustamisest huvitatud ettevõtja peab kindlasti arvestama kuni 30-päevase menetlusajaga. Samas, kui ettevõtja on ise asjadega kursis ja esitab taotlusega koos ka kõik muud nõutavad dokumendid, läheb ka menetlus kiiremini. Kindlasti on hästi oluline, et ettevõtja teeks endale selgeks, milline saab tema ettevõte olema ja kas tegu on ajutise, teisaldatava või alalise ettevõttega.

 

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 424 korda, sh täna 1)