Kati Laev: minu suurim võit oli koostöö ansambliga Noorkuu

FINAALIS: Ansambel Noorkuu on olnud Kati Laevale toeks ja nõuandjaks nii laval kui lava taga. TEET MALSROOS / ÕHTULEHT

FINAALIS: Ansambel Noorkuu on olnud Kati Laevale toeks ja nõuandjaks nii laval kui lava taga.
TEET MALSROOS / ÕHTULEHT

Kadi raadio eilses “Keskpäeva” saates tunnistas lauljatar Kati Laev, et nii tema ise kui ka ansambel Noorkuu on äärmiselt õnnelikud lauluga “Kaugel sinust” poolfinaali ja finaali jõudmise üle.

Kui arvestada seda, et tänavusele konkursile laekus kokku 238 laulu, siis lõpuks end kümnenda positsioonini välja laulda on igati tubli tulemus. “Meie jaoks oli suur võit laulda finaalis Saku suurhalli laval. Me oleme väga õnnelikud Eesti rahva toetuse üle – finaali saime just tänu rahva häältele. Ma arvan, et me võime rahul olla,” ütles Kati.

Laulja tunnistas, et enne finaali arutati sedagi, kas oleks mõttekas esinemise visuaalset poolt muuta või midagi lisada. Lõpuks otsustati ühiselt, et minnakse ju siiski laulma. “See lugu on tänu orkestrisaatele teistest nii eristuv ja kuna Noorkuu on teada-tuntud otselaulja ja a cappella bänd, siis ei hakanud me seda kõige muuga varjutama.”

Akordioniga eurolaul?

“Alustades loo Eesti Laulule saatmisest, poolfinaali jõudmisest… see kõik käis nii kiiresti. Ma mõtlen veel tänagi, et mis see kõik oli. Minu jaoks on Eesti Laulu projekti kõige suurem võit see, et mul oli võimalus teha koostööd ansambliga Noorkuu. Nad on nii professionaalsed ja olnud mulle väga suureks toeks ja nõuandjaks nii laval kui lava taga.” Võimaliku koostöö kohta Noorkuuga tulevikus arvab Kati, et “ära iial ütle iial”.

Kati on õppinud akordioni ja miks ei võiks ta järgmine kord olla laval koos oma laulu ja oma akordioniga?

“Akordion on ikka pigemini meie suguvõsa kokkutulekute ja jaanipäevade pill. Võiksin seda küll rohkem kätte võtta. Praegu on minu põhipill ikka klaver ja klaveri saatel sünnivad ka kõik minu laulud.”

Rahvusvahelist majandust õppinud laulja kinnitab, et tegelikult täiendab üks ala teist. “Muusika on loometegevus ja matemaatika nõuab ka loovat mõtlemist. Ma tahan loota, et minu tulevikku mahub nii ühte kui teist. Muusika on alati minu hinges olnud ja alati minuga kaasas käinud.”

Oma laulu kirjutamine olevat nagu päeviku pidamine ja suur osa sellest päevikust ootavat sahtlis oma aega. “Minu lugude inspiratsioon tuleb elust enesest ja laul saab valmis siis, kui sa mingil hetkel tunned, et oled valmis seda teistega jagama. Oluline on, et lool oleks sõnum.”

Kati laulus kuulsid paljud ära rõõmsa saarekeelse “vöörsil”. “See oli taotluslik. Kas see tõi mõne hääle juurde või võttis vähemaks… ma pole sellele mõelnud. See tuli täiesti juhuslikult loo sisselaulmisel. Tekkis küsimus, millist teed minna, aga nii autor kui ka mitmed teised ütlesid, et see kõlab armsalt, ja nii see ka jäi. Noorkuud see ka ei häirinud.”

Telekogemus 3-aastaselt

Oma senistest suurematest muusikalistest saavutustest on Katil ette näidata kolmas koht vabariiklikul solistide ja duettide konkursil.

“Tegelikult ei olnud Eesti Laul sugugi minu teledebüüt. Kolmeaastasena esinesin ETV saates “Laulumaias”. Nii naljakas kui see ka ei tundu, see on mul mingil määral meeles. Esitasime kolmekesi laulu “Kes ei karda seepi-vett…”.

Ühel esinejal sai poole laulu peal julgus otsa ning koos ühe poisiga laulsime siis laulu lõpuni.”

Kui palju toona telerite ees kuulajaid oli, kes seda enam teab. Eesti Laulu kuulas Saku suurhallis 6000 inimest, televaatajad peale selle.

“Minu jaoks oli kõige olulisem tuua kuuljateni selle laulu sügavam sõnum. Et see mõjuks. Ma ei saa minna lavale ilma ühegi tundeta, see emotsioon peab minu seest tulema.”

Tulevikku Kati ennustama ei kipu. Praegu on ta Saaremaal, aga palju tuleb ka Tallinnas olla. Võimalik, et ka “vöörsile” minna. Oma plaadini läheb veel aega, aga on, mida oodata.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 354 korda, sh täna 1)