Kuressaare võõrustab koolinoorte teatripäeva

Mitu suurt Eesti teatrit tuleb märtsikuus Kuressaarde koolinoortele teatrikunsti erinevaid tahke tutvustama.

Koolinoorte teatripäev hõivab Kuressaare linnateatri, kultuurikeskuse, muusikakooli ja teisigi  paiku 17. märtsil. Sel teatrivaldkonda puudutavate õpitubade päeval on kõik õpitoad ja etendused koolinoortele tasuta. Õpitubade läbiviijad tulevad rahvusooperist Estonia, VAT teatrist, Vanemuisest, Nukuteatrist, Draamateatrist, Eesti etendusasutuste liidust, Tallinna linnateatrist ja Endlast. Päeva lõpetab Ugala teatri etendus “Oleanna”.

Kuressaare linnateatri direktor Piret Rauk ütles, et õpitoad on jaotatud kahe vanuserühma vahel. Ühed on mõeldud 7.–9. ja teised 10.–12. klassi õpilastele. “Eelmisel aastal Pärnus olid õpitoad ka noorematele, aga mõtlesin, et laps võiks olla enne ikka teatrit näinud,” selgitas Rauk, viidates, et õpitoas osalemine peaks olema õpilase oma teadlik valik.

Kokku on õpitube kaheksateist, kuid osa neist kattub sisult, rääkis Rauk. Muu hulgas tutvustatakse lavastuse ettevalmistamise algtõdesid, harjutatakse loovkirjutamist, räägitakse butafooriast, etenduste analüüsist ja teatritöö korraldusest.

Õpitubadesse saab registreeruda 1. märtsist. Selleks ajaks peaks täpsem info päeva kohta olema saadetud maakonna koolidesse ja olema üleval ka Kuressaare linnateatri kodulehel. Rauk soovitas huvi korral endast aegsasti märku anda, kuna õpilaste arv õpitubades on piiratud.

Eesti etendusasutuste liidu tegevjuht Monika Larini ütles, et ürituse eesmärk on jõuda kohtadesse, kuhu paljud suured teatrid jõuavad harva. Samas ei külastata vähemalt esialgu linnu, kus teatrit üldse ees ei ole. “Vaja on baasi, kes seda kõike korraldaks,” selgitas Larini. Ta lisas, et tegu on küllaltki suure missiooniprojektiga, kuna see hõlmab nii paljusid teatreid üle Eesti.

Päeva jooksul üritatakse rohkem rääkida teemadest, mis jäävad n-ö lava taha. “Kuidas muusikalist kujundust tehakse või kuidas lavavõitlust harjutatakse,” tõi Larini näiteks. Teatrite huvi on ühest küljest tulevase publiku kasvatamine. Samuti üritatakse noortes huvi äratada mitmesuguste teatriga seotud ametite vastu.

Esimest korda toimus selline üritus mullu Pärnus Endla teatris. Larini sõnul osutus päev väga menukaks ja õpitubadest sai osa ligi tuhat last.

Koolinoorte teatripäeva korraldab Kuressaare linnateater koostöös Eesti etendusasutuste liidu ja teiste Eesti teatritega. Üritust toetavad teatrid, Eesti Kultuurkapital, Kuressaare linnavalitsus, rahvakultuuri keskus (programm “Teater maale”) ja Kuressaare koolid.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 197 korda, sh täna 1)