Metsküla külavanema Mati Maripuu viies vastuvõtt (1)

KÜLARAHVA OOTEL: Külavanem Mati Maripuu koos tütre Riina Maripuuga seltsimaja fuajees peoliste ootel. Samas saab uudistada külaelu kajastavat fotonäitust. TAMBET ALLIK

KÜLARAHVA OOTEL: Külavanem Mati Maripuu koos tütre Riina Maripuuga seltsimaja fuajees peoliste ootel. Samas saab uudistada külaelu kajastavat fotonäitust.
TAMBET ALLIK

Eesti Vabariigi 98. sünnipäeva künnisel kutsus Metsküla külavanem Mati Maripuu külarahva reede õhtul seltsimajja pidulikule vastuvõtule. See oli staažikal külavanemal juba viies kord vabariigi aastapäeva paiku külaelanikke, sealhulgas külaseltsi aktiivseid liikmeid tehtu eest tänada.

Päevakohases kõnes tundis külavanem heameelt tegusate inimeste üle, kes küla ja seltsi heaks oma panuse andnud. Eriti tähtsaks pidas Mati Maripuu noorte osa külaelu edendamisel. “Seltsimaja teisel korrusel on lastehoiu ruumid. Lapsi tuleb aga juurde ja nüüd on plaanis lastehoiu osa laiendada. Ettevõtjad panevad seltsitegevusele õla alla. Traditsioonilised talgupäevad ja tähtpäevade tähistamised on saanud külaelu kindlaks osaks,” rõhutas Maripuu.

Metsküla on Saare maakonnas ja teatavasti terves Eestis ainus küla, kus külavanem vabariigi aastapäevaks piduliku vastuvõtu korraldab. Külavanema sõnul külainimesi presidendi vastuvõtule ei kutsuta, maavanema vastuvõtule pääsevad samuti vähesed, sestap on tore oma küla elanikega küünlakuus üks vahva rahvapidu maha pidada.

“Vahepeal juba mõtlesin, kas on sellist vastuvõttu tarvis, aga siis hakkasid inimesed ütlema, et tingimata on vaja. Täna näen, et kohale on tulnud palju noori ja ka vanemaid inimesi. Kodust on kaasa toodud seda, mida lauale panna, sealhulgas koduleiba ja muid küpsetisi. Oma talust tõin ka üht-teist. Sünnipäevatordi tõi külaselts ja kutsus ka bändi,” rääkis külavanem.

Peolised said annetusi teha seltsimaja saali põranda remondiks. Saalis hakkasid silma nimelised toolid ja lauad. Külaseltsi esimees Rein Olesk selgitas, et igaüks, kes annetas 35 eurot, sai omanimelise tooli. Paljudel peredel on nimelisi istmeid koguni mitu, sealhulgas ka laste nimedega. Külaseltsi eestvedaja sõnul läks see aktsioon kenasti käima ja kestab edasi.

Mööblit valmistab Veske külas asuv ettevõte Insignia Group.

Seltsi asutajaliige Tambet Rahu tundis heameelt, et tema perest on lausa neljal liikmel seltsimajas omanimeline tool. “Nii on siia kohe hea tulla, sest oma pere toolid ootavad ees. Pesamunal tütrepoeg Fredilgi on siin oma tool,” mainis  Rahu.

Kuigi külaseltsi juhatus on mõelnud ka saali uuendamise peale, arvas Rein Olesk, et peale põranda remondi midagi suuremat ette ei võeta, kuna nii kohalikele elanikele kui ka külalistele meeldib selle vanade raudahjudega ruumi nostalgiline aura. Kevadel alustatakse aga seltsimaja ümbruse teede ja platside korrastamist. “Kuna tegu on ajaloolise mõisahoonega, siis asfaltkatet me teedele ei pane. Siia sobib kivikate,” märkis Olesk.

Tantsulusti pakkus bänd Irena & Ivar. Laimjalast pärit Irena Bormann-Eskor oli rõõmus, et kodusaare publikule esinda saab. “Metsküla on ääretult armas ja mõnus koht. Inimesed on siin soojad ja meeldivad. Sellistes kohtades meeldib meile väga esineda,” tõdes laulja.

 

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 816 korda, sh täna 1)