Koguvas peeti Smuuli sünniaastapäeva

SMUULI MEENUTADES: Kirjaniku skulptuuri juures esitas Muhu muuseumi juhataja Meelis Mereäär karmoskal lustilisi lugusid. TAMBET ALLIK

SMUULI MEENUTADES: Kirjaniku skulptuuri juures esitas Muhu muuseumi juhataja Meelis Mereäär karmoskal lustilisi lugusid.
TAMBET ALLIK

Eile ennelõunal deklameeris Muhu muuseumi juhataja Meelis Mereäär Koguva Väljal Juhan Smuuli luuletust “Kisendav kivi”. “Ainult jää, ainult jää, ainult jää. Tema kriginat kuuled, tema valevust näed,” luges Mereäär.

Pärast küünlapäeva pikka sula oli Koguva randagi jääd üksjagu juurde tulnud. Talv näitas eile üle hulga aja Rannamäel oma tõelist palet.

Ilma trotsides jalutasid muuseumitöötajad, inimesed Koguva külaseltsist ja 45 aastat tagasi taevastele radadele lahkunud kirjaniku sugulased Väljalt kirjaniku kuju juurde suurmehele austust avaldama. Skulptuuri jalamile asetati lilled ja süüdati küünlad.

“Me täname Juhanit, et ta nõnda tubli kirjamees oli ning Muhu ja muhulased tuntuks kirjutas. Tänu temale on meitele ka muuseum loodud,” rõhutas Mereäär.

Külaseltsi eestvedaja, moekunstnik Hilja Tüür meenutas, et kui Juhan Tallinnast Toomale tuli ja kas kodutalus või külateel lapsi kohtas, siis võttis ta neid alati sülle, öeldes, et nad on nii suureks kasvanud ja raskemaks läinud.

“Ta oli ju kõik suved siin. Käis meestega kalal ja rääkis külainimestega juttu. Eks ta sai siit oma loominguks väga palju inspiratsiooni,” hindas kunstnikust loomeinimene kirjanikust loojat.

Möödunud aastal külastas Muhu muuseumi 15 507 huvilist (pileti ostnud külastajat). Meelis Mereääre sõnul tunnevad külastajad, olgu nad Eestist või välisriikidest, Smuuli loomingu ja tema eluloo vastu elavat huvi. Rohkem võiks vahest õpilasekskursioone Tooma talu väravast sisse astuda. Läti õpilasi käib Muhu muusemis  enamgi kui Eesti koolilapsi.

Tänavune turismihooaeg tuleb muuseumi töötajaile töörohke. Plaanis on avada mitu näitust. Nüüdsest on Muhu muuseumi hallata ka Kunstitall. Külastajaile avatakse see 11. mail. Selleks puhuks sõidab Koguvasse külakosti tooma folkansambel Rootsist. Kunstihuvilised saavad tutvuda merekultuuriaastale omase rändnäitusega “Elav Läänemeri”.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 276 korda, sh täna 1)