Biojäätmete sortimine edeneb vaevaliselt (2)

OÜ Kuressaare Elamute Hooldus (KEH) hinnangul ei võimalda elanikkonna praegune teadlikkus jäätmeid sorteerida nõuetekohaselt.

Kuressaare linnavalitsus ootas Lääne-Saaremaa jäätmehoolduseeskirja kohta täiendavaid ettepanekuid ja arvamusi hiljemalt 16. veebruariks. Oma arvamuse saatis ka OÜ Kuressaare Elamute Hooldus. Lisaks ettepanekutele on KEH-i heakorrameister Ilme Armuand rõhutanud, et kõige valusam probleem on seotud biojäätmete konteinerite tühjendamisega.

Armuand tõi välja, et KEH-i kortermajade biojäätmete äravedu toimus detsembris 166 korral. 97 korral tühjendati biojäätmete konteinerit nagu segaolmejäätmete oma. Jaanuaris olid vastavad arvud 117 ja 88. Seega keskeltläbi kolmandikul kordadest tühjendati biojäätmete konteinereid nagu segaolmejäätmete omi.

Kuna biojäätmete vedu toimub aga teisipäeviti ja valesti ladustatud jäätmete vedu reedeti, tekib Armuanni sõnul olukord, kus kolme päeva jooksul lähevad biojäätmed nii või teisiti segaolmejäätmete hulka. “Kui biojäätmete konteineris on mõned kilekotid ja see viiakse ära segaolmejäätmetena, siis kus on roheline mõtlemine?” küsis Armuand. Ta lisas, et valdaval osal sellistest juhtudest on 75–80% konteineri sisust ikkagi biomass.

“Et asi toimiks ja sellest oleks kasu nii loodusele kui ka elanikkonnale, tuleks ikkagi kõigi biojäätmete konteinerite tühjendusvedu teha eraldi veona sorteerimisjaama, kus saaks mittelubatud jäätmed, kilekotid biomassist eraldada. Nagu see toimus eelmise vedaja ajal,” leiab Armuand. Ta lisas, et elanikkonda on igati teavitatud prügi liigiti sorteerimise vajalikkusest. Tulemused näitavad aga, et sellest on vähe tolku.

Veel tõi Ilme Armuand välja eeskirja punkti, mis ütleb, et jäätmeveo maksumus ei sõltu jäätmemahuti täitumise määrast. Ta seadis kahtluse alla korra, mille järgi ületäitunud konteineri puhul on teenustasu pooleteistkordne, kuid pooleldi täis oleva konteineri tühjendamise eest küsitakse täishinda. “Soovituslik oleks kaalupõhine vedu,” märkis ta.

Täiendavaid ettepanekuid saatis eeskirjale ka OÜ Prügimees juhatuse liige Riivo Asuja. Muuseas pani ta ette, et jäätmekonteiner võiks asuda kuni 10 meetri kaugusel jäätmeveoki peatumiskohast.

Jäätmehoolduseeskirja avalik arutelu toimub 23. veebruaril linnavalitsuse suures saalis kell 13. Eeskirja ja selle lisadega on võimalik tutvuda linnavalitsuse kodulehel.

Loe ka: https://wp.saartehaal.ee/2016/02/19/juhtkiri-kuhu-millist-prugi-panna/

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 322 korda, sh täna 1)