Muhus veokis ära põlenud juustulast oli kindlustatud

IKKA JUHTUB: Piimatööstuse juhtide kinnitusel juhtunu piima kokkuostuhinda ei mõjuta.  IRINA MÄGI

IKKA JUHTUB: Piimatööstuse juhtide kinnitusel juhtunu piima kokkuostuhinda ei mõjuta.
IRINA MÄGI

Laupäeval varahommikul Saaremaa piimatööstuse juustukoormaga Muhus põlema süttinud kaubaauto oli kindlustatud, mis annab lootust, et kohalikud piimatootjaid siiski ei pea niigi pingul püksirihma rohkem auke juurde tegema.

Põlema süttinud transpordivahendi omaniku Roverto OÜ juhatuse liige Priit Saagpakk ütles, et Saaremaa piimatööstusel ega põllumeestel ei maksa hävinud koorma pärast muretseda, kuna koormale on tehtud vedaja vastutuse kindlustus. “Iseasi, kui kaua kindlustuselt raha kättesaamine aega võtab, aga ma arvan, et see ei kesta mitte kauem, kui tööstus oleks raha saanud juustu eest,” pakkus Saagpakk. “Ega kaubandusest see raha ka ühe päevaga tule,” lisas ta.

Isegi praeguste suhteliselt madalate hindade juures maksab 20 tonni juustu kaupluse jaemüügis ca 80 000–
100 000 eurot.

Tulekahju tõttu kasutuskõlbmatuks muutunud ligemale 20-tonnises koormas oli Saaremaa piimatööstuse juustu kõrval ka pisut üle tonni Delifood OÜ jogurteid. Kui pool koormat hävis, siis ülejäänud pool sai tugevaid suitsu- ja veekahjustusi ning saadeti hävitamisele Väike-Maarja loomsete jäätmete tehasesse.

Olemasoleva info kohaselt võis auto põleng alguse saada kas rattalaagrist või piduriklotsi purunemisest. “Selliseid asju tuleb transpordis ikka ette – enamikul juhtudel hoiab autojuht õnnetuse väikse tulekustutiga ära, aga seekord see ei aidanud,” rääkis Saagpakk, kelle sõnul hakkas tõenäoliselt juba mitukümmend kilomeetrit varem alanud põlenguprotsess autojuhi tööd häirima pärast seda, kui lõhkes üks haagise rehvidest. “Kui on kuus ratast taga, siis ühe ratta takistust see auto päris kindlasti ei tunne,” selgitas Saagpakk.

Rehvi lõhkemise põhjustasid ilmselt piduri sadulatükid, mis arvatavasti kuumaga küljest lendasid ja hiljem maanteelt leiti. Tuli ise andis ennast aga näole alles pärast seda, kui raud oli täiesti hõõgvele läinud ja auto tuulevaikuses seisma jäi. “Siis hakkab vaikselt kütma,” lausus Priit Saagpakk.

Pärnumaal asuva Roverto OÜ juhatuse liige rääkis, et nende firma ligi 30 veokit sõidavad erinevate toiduainetetööstuste äripartnerina kuus maha 200 000 kilomeetrit ja sellise kilometraaži juures üht-teist ikka juhtub. “Erinevaid juhtumeid on olnud, aga nendesse tuleb suhtuda rahulikult,” lausus Saagpakk.

Saaremaa piimatööstuse nõukogu esimees Tõnu Post pidas juhtunut õnnetuseks, milliseid aeg-ajalt ikka ette tuleb. Halb oli see, et auto sõitis varahommikul, kui nähtavus ja liiklustihedus oli väike ning polnud kaasliiklejaid, kes oleksid veokist tulevat suitsu märganud ja juhti hoiatanud. “Mina ei süüdista transpordifirmat mitte milleski, lihtsalt seekord läks nii,” lausus Post, kelle kinnitusel juhtunu piima kokkuostuhinda ei mõjuta.

Laupäeva varahommikul kell 4.36 tuli päästeametile teade, et Muhu vallas Kuivastu maanteel põleb veoki haagis, mille lastiks on juust. Tulekahju likvideeriti kella 7.12-ks. Pool koormast hävis ja ülejäänud pool sai tugevaid suitsu- ja veekahjustusi. Lisaks läheb mahakandmisele haagis, mis samuti oli kindlustatud. Auto ise jäi kahjutules terveks.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 1 321 korda, sh täna 1)