Messil näidati tugevusi

MIS SAAREMAAL UUDIST? Turismispetsialist Kati Aus jutustab Saaremaast paljude reisisaadete toimetajale Tiina Pargile. KRISTINA MÄGI

MIS SAAREMAAL UUDIST? Turismispetsialist Kati Aus jutustab Saaremaast paljude reisisaadete toimetajale Tiina Pargile.
KRISTINA MÄGI

Tourest ei ole lähipiirkondade turismimesside seas küll suurim, kuid Saaremaa turismitegijate sõnutsi on see mess, kus käiakse suurima esindusega. Seekord olid saarlased messil väljas üheksa organisatsiooniga.

Tallinnas toimunud Tourestil olid kohal Kuressaare turismiinfokeskus, Arensburg Boutique & Spa Hotell, GoodKaarma seebikoda, GOSPA, Grand Rose Spa, hotell Saaremaa Thalasso Spa, Kaali-Angla-Panga esindajad, Saaremaa muuseum ja Saaremaa Spa Hotellid.

Kuressaare turismispetsialist Kristina Mägi rääkis, et veidi vaiksem aeg oli messil vaid laupäeva õhtupoolik, mis Mägi sõnutsi läks kuuldavasti linna teises otsas valmis saanud uue kaubanduskeskuse avamise nahka.

Tõsised tööpäevad

“Pühapäev, mis on sageli olnud tagasihoidlikuma külastatavusega, oli seevastu tõsine tööpäev kuni messihalli uste sulgemiseni,” nentis Mägi. Mitmed ettevõtjad mainisid tema sõnul, et nende pühapäevane kassa oli suurem kui laupäeval.

Kui varem on messiboksi kujunduses rõhku pandud ühele konkreetsele teemale, siis seekord otsustati Saaremaa trumbid korraga letti lüüa. Selleks joonistas Erki Evestus taustapildi, mille peale olid koondatud kõik Saaremaa tugevused.

“Evestusele omases stiilis tehtud maal leidis nii tulihingelisi pooldajaid kui ka ninakirtsutajaid, kuid lõppkokkuvõttes nägi boks lustakas ja värviline välja ning tõmbas vaatamata oma veidi nurgatagusele asukohale tähelepanu küll,” kinnitas Mägi.

Mandriinimeste huvi Saaremaa vastu on turismispetsialisti sõnutsi jätkuvalt suur. Külastajate esitatavad küsimused on aga läbi aastate jäänud samaks: “Mis teil Saaremaal uut on?”, “Kuidas saab Vilsandile, Abrukale, Ruhnu?”, “Kust rentida jalgrattaid?”, “Mida saab Saaremaal koos lastega ette võtta?”.

Igal aastal leidub messil ka külastajaid, kes pole kunagi Saaremaal käinud. Ses osas ei olnud Kristina Mägi sõnul erand ka see aasta. “Mitmed messil osalenud ettevõtted märkisid, et eriti suur huvi Saaremaa vastu on venekeelsetel messikülastajatel,” nentis ta.

Oluline müügikoht

Saaremaa reisi miinusena toodi välja, et saar on nii kaugel. “Sel aastal jäid teravalt kõrva transpordiühenduste poole lennutatud kriitikanooled. Segadused ja ootejärjekorrad seoses laevaühendusega on mandrimaal kanda kinnitanud,” märkis Mägi.

Aastatega on turismimessist info jagamise paiga asemel järjest enam saanud müügikoht. Messikülastajad tulevadki soodsate messipakkumiste järele. Saaremaa kõige edukam müügiartikkel on spaad ja Kristina Mägi andmeil sujus müük edukalt.

Tourestiga hakkab saarlaste messihooaeg aga tasapisi lõpule lähenema. “Väiksem delegatsioon Saaremaa esindajaid suundub märtsis veel Berliini turismimessile, misjärel hakatakse vaikselt juba kohapeal tegema ettevalmistusi hooaja alguseks.”


Popid pakkumised

Tourestil viibinud Wrisi reisibüroo Saaremaa reisikonsultandi Maret Kivi sõnutsi olid külastajate seas väga populaarsed 3–4-päevased linnareisid Budapesti, Viini, Prahasse ja Dublinisse. Samuti tunti palju huvi Istanbuli ja Amsterdami vastu.

Päikesereisidest küsiti Kivi sõnul pakkumisi Horvaatiasse, Hispaaniasse Costa Bravasse, Araabia Ühendemiraatidesse ja kaugematest sihtkohtadest Malaisiasse ja Balile.

Lisaks tunti messil huvi lennupiletite vastu. “Nii otselendude vastu Euroopa sihtkohtadesse kui ka kauglendude vastu Ameerikasse, Aasiasse ja Austraaliasse.”

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 429 korda, sh täna 1)