Saaremaa piimandustipud kasvatasid toodangut (3)

Kehva majandusliku olukorra kiuste näitasid mitmed Saaremaa piimafarmid möödunud aastal rekordilisi lüpsinumbreid.

Saarte Hääl on juba kirjutanud Tõnu Posti juhitud Kõljala POÜ uuest maakonna lüpsirekordist (11 248 kilo lehma kohta), millega ettevõte on enam kui sajapealiste piimafarmide pingereas Kaiu, Tartu Agro, Vändra ja Põlva Agro järel viiendal kohal. Eraldi tasub märkida, et valdavalt punasest tõust koosneva Kõljala piimakarja holsteini tõugu lehmad lüpsid ligemale 12 000 kilo lehma kohta.

Jaanuarikuu kontroll-lüpside andmetest nähtub, et Kõljala on juba uuel rekordkursil  37,4 kilo piima lehma kohta päevas on 3,8 liitrit rohkem kui möödunud aasta jaanuaris.

Tavapärast teist kohta väljalüpsi arvestuses hoiab maakonnas Kärla ühistu, kus möödunud aasta lüpsti samuti välja rekordtoodang – 10 365 (+99) kg, mis andis ligemale kahesaja jõudluskontrollis osaleva suurtootja arvestuses 20 koha.

Tõnu Posti poolt 2012. aasta sügisel ostetud Valjala ühistu on uue omanikuga kerkinud 178. kohalt (6322 kg) 68. kohale (9342 kg).

Neli saarlast esisajas

Tähelepanuväärne on seegi, et esmakordselt on enam kui 100-pealiste karjade TOP 100 nimekirjas neli Saaremaa tootjat. Paar aastat tagasi uue lauda ehitanud Rauni ühistu on Aive Kesküla juhtimisel  viimase kahe aastaga tõstnud toodangut lehma kohta peaaegu kaks tonni (8890 kg) ja asub 98. positsioonil.

Isiklike lüpsirekorditega järgnevad Kangru LP (8418 kg) ja Pöide AG (8366 kg), kus on samuti viimase paari aastaga lisandunud üle kahe tonni toodangut lehma kohta. Järgnevad aasta-aastalt paarisaja-kiloste sammudega tulemusi parandav Karja OÜ (7897 kg) ja kaheksandana Mereranna ühistu, kes on paraku mullusega võrreldes 500 kiloga miinuses.

Pikka aega maakonna piimatootjate toodangupingereas kolmandat kohta hoidnud Mereranna on “huntkriimsilmalikul” juhtimisel meie suurtootjatest Ranna Agro kõrval ainus kukkuja. 2016. aasta jaanuari kontroll-lüpsi näitajate kohaselt on paigal tammuvast Mererannast mööda läinud ka Ida-Saaremaa tootjad Indrek Haamer ja perekond Tsionite Ratla OÜ, kes möödunud aastal mõnesaja-kilose plussiga lõpetasid.

Väiketootjatest oli Saaremaal jätkuvalt suurima väljalüpsiga Metsküla lehmapidaja Mati Maripuu, kes lüpsis lehma kohta 7944 kilo, mis on aga üle 200 kilo vähem kui aasta varem. Samas oli Maripuu kuni sajapealiste karjade arvestuses möödunud aastal ainus jõudluskontrollis olev Saaremaa tootja, kelle keskmine toodang lehma kohta ületas 7000 kilo.

Muljetavaldav on aga osa Saaremaa karjade toodangu piimarasva sisaldus. Kõikide jõudluskontrollis olevate Eesti piimakarjade arvestuses oli Hekva lausa viiendal kohal (4,44%), esisajasse mahtus aga lausa 11 siinset farmi. Piima valgusisalduse poolest on riigi piimanduse teravamas tipus Indrek Haamer, kes paikneb neljandal kohal (3,57%), kaks kohta tagapool asub Kõljala ühistu. Esisajas on kokku üheksa Saaremaa tootjat. Rasva ja valgu koosarvestusel oli Kõljala kari aga Eestis teisel kohal.

Rasvane piim

Eesti Põllumajandusloomade Jõudluskontrolli AS-i andmetel oli jõudluskontrollialuste lehmade 2015. aasta keskmine piimatoodang 8851 kg. Võrreldes 2014. aastaga on piimatoodang suurenenud 123 kg.

Eesti holsteini tõu keskmine piimatoodang oli 9082 kg, mis on tegelikult madalam kui Saaremaa holsteini tõugu lehmade keskmine toodang (9313), millest suuremad numbrid on ainult Tartu- ja Põlvamaal. Ka maatõu puhul jääb Eesti keskmine piimatoodang 4573 kg alla Saaremaa maatõugu karjade keskmisele (4949 kg). Punase tõu keskmine piimatoodang Eestis oli 8105 kg, mis on Saaremaa keskmisest (7708) kõrgem.

2015. aastal oli viies maakonnas keskmine piimatoodang üle 9000 kg ja veel kaheksas maakonnas üle 8000 kg. Kõrgeima toodanguga lehmad on Tartumaal (9910 kg), Järvamaal (9188 kg), Põlvamaal (9154 kg), Raplamaal (9100 kg) ja Lääne-Virumaal (9043 kg). Saaremaal oli keskmine toodang 8041 kilo, mis on 60 kilo rohkem kui aasta varem. Lehmade arv karjas oli aga kasvanud 4947 loomalt 5018 loomale.

Aasta keskmise piimatoodangu põhjal olid Eesti parimad karjad:

  • kuni 100 aastalehmaga Lea Puur – 12 596 kg,
  • üle 100 aastalehmaga Kaiu LT OÜ – 12 132 kg.
Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 266 korda, sh täna 1)