Päästeamet külastab sel nädalal kodusid (5)

FOTO: ANDURIT KONTROLLIMAS: Eimar Kivil on selleks ülesandeks vajalik riist käepärast. Tagapool seisab Aivar Mänd ja eespool Gerhard Rooda. RAUL VINNI

FOTO: ANDURIT KONTROLLIMAS: Eimar Kivil on selleks ülesandeks vajalik riist käepärast. Tagapool seisab Aivar Mänd ja eespool Gerhard Rooda.
RAUL VINNI

Aasta algusest on Eestis tulekahjus hukkunud juba 12 inimest, neist vaid kahel oli kodus töökorras suitsuandur. Sellest ajendatuna külastavad päästeameti tuleohutusjärelevalve inspektorid sel nädalal kodusid.

Saarte Hääl käis Saaremaa tuleohutuskontrolli büroo vaneminspektori Aivar Männi ja insenertehnilise büroo juhtiv-

inspektori Gerhard Roodaga ühel külastusel kaasas. Nimekiri majadest, kus tuleohutust kontrollitakse, valmis koostöös kohalike omavalitsuste sotsiaaltöötajatega. Samuti olid nimekirjas need kodud, mis on päästjatele silma jäänud varasematel külastustel.

“Ette me ei hoiata, et tuleme,” ütles Aivar Mänd Kihelkonna vallas Oju külas ühe taluvärava ees. Ta lisas, et esmaspäeval üritati kontrollida 12 kodu, millest sisse saadi kaheksasse. Ülejäänud juhtudel polnud kedagi kodus või siis lihtsalt ei reageeritud koputusele.

Ka Oju külas polnud majaomanikku esialgu kusagil näha. Ainult koer haukus toas. Igaks juhuks tehti ikkagi tiir ümber maja ja lõpuks ilmuski peremees Eimar Kivi ukse peale.

Inspektorid tutvustasid ennast ja oma eesmärki ning seejärel suunduti tuppa. Päästjatele jäid silma mõningad puudused, millest peremehele kohe ka teada anti. Ahju ees polnud põrandal kaitseplekki ja ühes toas olid elektrijuhtmed isoleerimata. Kontrolliti ka suitsuandurit, mis töötas. Lisaks küsiti paberit korstnapühkija külastuse kohta, mis Kivil ette näidata oli. Seejärel fikseeriti hetkeolukord protokollis ja lahkuti. Külastus ei kestnud kauem kui 10-15 minutit.

Aivar Mänd tõdes, et tõenäoliselt tuleb ahjuesise pleki puudumise kohta ettekirjutus teha, mis saadetakse tähitud kirjaga. “Juhtmete osas tuleb ka mõelda, mida ette võtta,” lisas ta.

Kolm või neli ettekirjutust võib Männi sõnul tulla ka esmaspäevasest reidist. “Üldiselt on korstnad pühkimata,” nimetas ta peamise puuduse, mida ta sel nädalal näinud on. Nimelt peab tuleohutuse seaduse järgi küttekehi, korstnat ja ühenduslõõri üks kord viie aasta jooksul puhastama korstnapühkija ja selle kohta ka vastava akti andma.

Ettekirjutusega võib kaasneda ka sunnirahahoiatus. Mänd märkis, et sunniraha suurus vajab veel mõtlemist ja kaalumist. “Paikvaatlusega fikseerime hetkeolukorra ja menetluse käigus süveneme ning uurime edasi, sest ei taha ju inimestele liiga ka teha,” sõnas ta. Näiteks võib tema sõnul juhtuda, et korstnapühkija on tegelikult käinud, kuid akt on kaduma läinud või kortermaja puhul hoopis majahaldaja käes.

Aivar Mänd lisas, et esmaspäeval külastati ka selliseid kodusid, kus kõik tuleohutuse seisukohast põhimõtteliselt korras oli. Väga ekstreemseid vaatepilte ei ole inspektoritele sel nädalal Saaremaal avanenud. Küll aga märkis Mänd, et näiteks Läänemaal on mitmest kodust leitud isetehtud kütteseadmeid jms, mis nõuetele kindlasti ei vasta.

Selliste külastuste eesmärk on inimeste tähelepanu juhtimine tuleohutusele ja seeläbi ka tulekahjudes hukkunute arvu vähendamine. Mänd tähendas, et oluline on seegi, et inimesed, keda inspektor külastas, edastaksid infot ka oma naabritele ja lähedastele.

Edasi sõitsid päästjad Kotlandi külla ja Torgu valda. Kodukülastused on neil plaanis ka reedel.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 1 471 korda, sh täna 1)