Soodustuskelmustest iga kolmas saarlaste kontol (8)

krimi_2016_1

Koguni kolmandik Eestis avastatud soodustuskelmustest pandi toime Saaremaal, selgub eelmise aasta kohta justiitsministeeriumis koostatud kriminaalstatistikast.

“See näitab, et sellele kuriteoliigile pööratakse suurt tähelepanu, et tagada riigi avalike vahendite korrektne kasutamine, ja on avastatud ka hulk võimalikke pettusi, mis on toime pandud Saaremaal,” ütles Saarte Häälele Lääne ringkonnaprokuratuuri pressinõunik Annely Erm. Justiitsministeeriumi andmetel avastati Eestis tervikuna eelmise aasta jooksul 67 soodustuskelmuse episoodi, neist 26 Saare maakonnas.

“Meie andmed kajastavad registreeritud kuritegusid ehk kuriteoepisoode. See tähendab, et kriminaalasju võib olla vähem, kuna ühes kriminaalasjas võib olla mitu kuriteoepisoodi,” selgitas justiitsministeeriumi pressiesindaja Maria-Elisa Tuulik.

Annely Erm täpsustas, et kelmusi uuritakse kokku neljas kriminaalmenetluses. Lisaks on politseil jätkuvalt menetluses mitu varasematel aastatel alustatud samalaadset uurimist.

Eelmise aasta kriminaalasjadest rääkides tõi Annely Erm välja, et ühes uuritakse, kas osaühing võis 2011. aastal toetuse taotlemisel esitada PRIA-le investeeringuobjekti maksumuse kohta ebaõigeid andmeid. Teine kriminaalasi käsitleb seda, kas mõned osaühingud ja FIE-d võisid aastatel 2010–2012 PRIA-le valeandmeid esitada.

Kolmas menetlus alustati, kontrollimaks, kas üks MTÜ võis PRIA toetust kasutada mitte-eesmärgipäraselt ja suurendada toetuse taotlemisel projekti maksumust. Neljanda menetluse raames selgitatakse, kas aktsiaselts võis rikkuda 2014. aastal KIKI-ga sõlmitud sihtfinantseerimise lepingut, tehes osa töid ise, ja kas võib olla ka suuremana näidatud projekti maksumust.

Kuressaare politseijaoskonna menetlusteenistuse vanem Ahti Lepp ütles Saarte Häälele, et kuritegude avastamise protsent on viimasel aastal tõesti tõusnud, kuna isikuvastaseid kuritegusid registreeriti rohkem ja varavastaseid vähem.

“Reeglina on isikuvastaste kuritegude puhul isik kannatanule teada ja toimub pigem tehniline töö. Varavastaste kuritegude puhul see tavaliselt nii ei ole ja osa varavastastest kuritegudest jääbki avastamata,” nentis Lepp.

Kuritegevus on Saaremaal üldiselt langustrendis, kuid siin eristuvad selgelt soodustuskelmuste suur arv ja vägivallakuritegude arvukuse kasv. “Üldine kuritegude dünaamika lihtsalt muutub,” osutas Ahti Lepp. Lahtiseletatult: varavastaste kuritegude osakaal üldisest kuritegevusest vähenes aastaga 45 protsendilt 37-le, samas tõusis isikuvastaste kuritegude osakaal eelmisel aastal 18 protsendilt 29 protsendini.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 1 826 korda, sh täna 1)