JUHTKIRI:Kas kuklid söödud?

Tänasest lehest võib lugeda, et juba ainuüksi Saaremaa pagarite toodetud vastlakuklitest jagunuks igale Saare maakonna elanikule vähemalt üks vahukooremütsiga küpsetis. Mandrilt meie poodidesse toodud kuklitest rääkimata.

Vahukoorekuklite söömisest – mõnes kodus ka küpsetamisest – on saanud meie olulisemaid vastlakombeid. Muidugi pakutakse koolides-lasteaedades lastele ka herne- või oasuppi – iseasi, kui palju selle sööjaid on. Mõnus pehme kukkel paistab olevat  tunduvalt populaarsem kõhutäide kui vanade eestlaste traditsiooniline vastlatoit.

Kui palju praegu omaaegsetest vastlakommetest üldse teatakse? Näiteks seajalakondist vurri meisterdamisest või ühest olulisemast vastlatraditsioonist, liulaskmisest? On ju viimastel talvedel lumi maas olnud heal juhul paar nädalat ja vastlapäev enamasti porine.

Ent isegi mõni aastakümme tagasi, kui teadjate mäletamist mööda vastlapäeval lumest puudu ei tulnud, ei mõistnud paljud tollased lapsed, kuidas see pikk liug ikkagi linad kasvama paneb ja miks mingid linad üldse kasvama peaksid.

Kui enamik vastlakombeid kipub unustuse hõlma vajuma, jäägu siis vähemalt kuklisöömine.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 95 korda, sh täna 1)