Leedu laevalt pudenenud puit maabus Jämaja rannas (12)

TALGULISED: Pühapäeval olid Jämaja küla all tööhoos (vasakult) Martin Prei, Andres Põlluäär, Priit Pendis, Karli Põlluäär, Peep Priske ja Arvin Prei. TAMBET ALLIK

TALGULISED: Pühapäeval olid Jämaja küla all tööhoos (vasakult) Martin Prei, Andres Põlluäär, Priit Pendis, Karli Põlluäär, Peep Priske ja Arvin Prei.
TAMBET ALLIK

Leedu laevalt Afalina 30. jaanuaril merre kukkunud paberipuit jõudis nädalapäevad hiljem vähemasti osaliselt Jämaja kandis Sõrve randa.

Sama alus õnnistas sõrulasi ka paar kuud tagasi novembri lõpus, mil täpselt samamoodi osa lastist merre pudenes ja Sõrve triivis.

Seekord ulbib värske aakrik poolsaare loodeosas enam kui kümne kilomeetri pikkusel rannaribal. Teateid randa uhutud palkidest hakkas Sõrves liikuma neljapäeval, suurem puiduvedu läks lahti reedel, aga tõsisemad aakrikutalgud kestsid terve nädalavahetuse ja käivad veel edasi. Palke veeti rannast nii traktorite kui ka sõiduauto järelhaagistega.

“Puid on rannas väga palju ja neid veetakse traktorite ja džiipidega päeval ja isegi öösel,” ütles portaalile Saarlane.ee Jämaja elanik ja Torgu vallavolikogu liige Aivo Põlluäär. “Ma pole oma elu jooksul nii palju puitu randa uhutuna näinud,” lisas ta.

Peamiselt kasutavad sõrulased paberipuidu ära kütteks, aga osavamad leiavad sellele rakendust ka ehitustöödel.

Põlluääre sõnul kehtivad aakriku korjamisel kirjutamata reeglid, millest sõrulased üldiselt ka kinni peavad. Leitud palkidest tõstetakse üks kaldale ja asetatakse rannajoonega risti, mis tähendab, et see puit on juba omaniku leidnud.

Afalina kaotas tugeva tuule tõttu osa oma lastist – 300–500 tihumeetrit puitu 30. jaanuaril. Läheduses olnud laevad said Läti rannikuvalvelt hoiatuse. Kaubalaev Afalina on registreeritud Leedu lipu alla ja selle kodusadam on Klaipeda. Alus sõitis Lätist Ventspilsist Saksamaale Rostocki.


Aastatuhande alguse kingitus

Aegade suuremaid aakrikke jõudis Saaremaa randa 2000. aasta veebruari alguses, mil meri tõi kaldale sadu tihumeetreid kvaliteetset saematejali. Markeeringu järgi Soomes saetud laudu ja prusse leiti Harilaiust Sääreni ulatuval umbes 60 km pikkusel rannaribal.

„Ei ole kuulnud, et kunagi varem oleks tulnud nii suures koguses ja nii kvaliteetset puitu,” rääkis toona Saaremaa Merekultuuri Seltsi liige Leo Filippov.

Kuna puit oli tulnud üle ranniku ühtlaselt, oletati, et last pääses merre küllalt kaugel. Kes täpselt puidu kaotas, jäi tollal selgusetuks.

Kui merest saadud palkidest tuleb teateid üsna tihti, siis 2013. aasta novembris uhtus meri Sõrve rannikule 30 kilomeetri ulatuses hoopis uutmoodi aakrikku – parafiinitükke. Paraku polnud nendega suuremat midagi peale hakata. Parafiini on meri pärast seda korduvalt välja andnud, viimati selle aasta alguses.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 1 903 korda, sh täna 1)