JUHTKIRI: Mereaju

Kui me ütleme, et rannamehed on viimasel ajal üsna palju pidanud vaeva nägema ajupuudega, siis võib see nii mõnelgi ajus kerge lühise tekitada.

Samas on ajupuud, nõnda nagu ka kõikvõimalik muu mereaju, olnud rannarahva jaoks pisemaks või suuremaks äraelamise abiks aastasadu. Kindlasti nii kaua, kui mere- ja kaubateed on meie randadest mööda käinud.

Meri võtab, meri annab. Merel on omad seadused ja randlased on nendest läbi aegade enamasti ka pidanud. Teinekord neid ka kurjasti kasutanud, kui meenutada kasvõi vandiraiumise tavasid. Lääne-Saaremaal aakriku nime all tuntud mereaju uhuvad lained randa kogu aeg. Ja ilmaelu muutumine peegeldub ka kõiges selles, mida meri välja annab. Tuleb palke ja tarbepuitu, aga tuleb ka solki, reostust ja prügi.

Ühelt poolt paneb puit rannamehe silma särama – see on ju toasoe, see on ehitusmaterjal! Ja pole kuulda olnud, et mõne merre pudenenud lasti omanik oleks tulnud kadunud palke rannast otsima. Teisalt tähendab iga randa ulpinud palk killukese võrra turvalisemat merd. Ehk siis säravaid silmi on rohkem kui kaks.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 155 korda, sh täna 1)