UUS! Eesti Ekspress avalikustas uute parvlaevade hinnad (4)

Eesti Ekspress kirjutab, et kumbki Türgi ehitatav parvlaev maksab 22,8 miljonit eurot ja kumbki Poolas ehitatav 31,5 miljonit. Laevaost on arvatust märksa odavam.

Tallinna Sadam on enam kui aasta aega hoidnud saladuses, kui palju maksvad uued parvlaevad, mida ehitatakse praegu Poola ja Türgi tehastes, ning põhjendanud seda asjaoluga, et tehased ei luba hindu avaldada. Samas teatas aga näiteks teine riigifirma Eesti Energia hiljuti, et „võtmed kätte“ skeemiga Auveresse tellitud tuttuus elektrijaam maksab 638 miljonit eurot. Ei mingit salatsemist.

Ekspress otsustas nüüd laevade ostuhinnad avalikustada. Neid pole mõtet varjata, sest Tallinna Sadam peab oma aastaaruandes nagunii avalikustama põhivara, sh laevade ostuhinna. Mitu üksteisest sõltumatud allikat on Ekspressile kinnitanud, et laevatellimuse koguhind on 108,6 miljonit eurot.

Selle põhjal saab iga huviline lihtsa matemaatilise võrrandi abil leida kummagi tehase hinnad. Ekspress viitab, et riigikogu sadamaafääridega tegeleva uurimiskomisjoni esimees Artur Talvik ütles ju jaanuaris neile antud usutluses, et Poolas ehitatavad laevad on 17,4 miljoni euro võrra kallimad kui Türgis ehitatavad.

Nüüd teeme veidi koolimatemaatikat ja moodustame võrrandi 4x+17,4=108,6, kus x tähistab Türgis ehitatavate laevade hindu (miljonites eurodes). Seda lahendades saame, et Türgis Yalovas asuvas Sefine laevatehases ehitatavad parvlaevad Leiger ja Tiiu maksavad kumbki 22,8 miljonit eurot ning Poolas Gdanskis asuva Remontowa tehases ehitatavad laevad Piret ja Tõll kumbki 31,5 miljonit eurot, kirjutab Eesti Ekspress.

Loe pikemalt Eesti Ekspressist. 

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 829 korda, sh täna 1)