Veerand sajandit rohelisi saari

JÄRJEKINDEL: Kunagine Saarte instituudi eestvedaja, praegune Eesti saarte kogu koostöönõukogu liige Maret Pank tegi tagasivaate veerand sajandi pikkusele uurimis- ja teadustööle.                    RAUL VINNI

JÄRJEKINDEL: Kunagine Saarte instituudi eestvedaja, praegune Eesti saarte kogu koostöönõukogu liige Maret Pank tegi tagasivaate veerand sajandi pikkusele uurimis- ja teadustööle.
RAUL VINNI

Eile toimunud koostööseminariga “Lääne-Eesti rohelised saared. Saarte koostöö eile, täna, homme” tähistati 25 aasta möödumist Saarte instituudi ja Lääne-Eesti saarte biosfääri kaitseala loomisest.

Seminaril vaeti 25 aasta jooksul saadud koostöökogemusi ja arutati, kuidas toetada saarestiku kogukondade jätkusuutlikkust kestliku arengu pilootalana.

Saarte ühine probleem on eeskätt nende eraldatus atraktiivsetest kasvupiirkondadest. Reeglina on enamikul Euroopa Liidu saartest sisemajanduse kogutoodang elaniku kohta väiksem kui riigis keskmiselt ning moodustab umbes 3/4 EL-i keskmisest. Eesti saartel on see näitaja aga alla 50%.

Kahe aasta eest valmis biosfääri programmiala uus säästva arengu programm ja tegevuskava, mis puudutab väga erinevaid valdkondi, alustades loodusturismist, energeetikast ja elupaikade taastamisest ning lõpetades kogukondade kaasamise ja kultuuripärandi hoidmisega.

“Üleminek rohemajandusele on võimalik vaid koostöös kohalike elanike, ettevõtjate, kohalike omavalitsuste, riigiasutuste, erinevate teadus- ja haridusasutustega ning ka rahvusvahelisest kogemusest õppides,” selgitas keskkonnaameti biosfääri programmiala spetsialist Lia Rosenberg.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 165 korda, sh täna 1)