Turu kalapood: kaks ühes (6)

Kaalist linna räime ostma tulnud Arvo Org käib turu kalapoes pidevalt, sest siit saab parimat kala. Teda teenindab Linda Maasing. RAUL VINNI

Kaalist linna räime ostma tulnud Arvo Org käib turu kalapoes pidevalt, sest siit saab parimat kala. Teda teenindab Linda Maasing.
RAUL VINNI

Kuu aega Kuressaare turul tegutsenud kalapood on klientide poolt omaks võetud. Täpsemalt on vastremonditud hoones sõbralikult koos kaks firmat: Vika VKN-i kalapood ja kauplus Kalasõber, mida juhib FIE Alar Aas.

Müüjate sõnul on ostjad enamasti samad, kes varem ostsid kala turul olnud putkadest. Toonased tingimused olid nii müüjate kui ka ostjate jaoks võrreldamatult kehvemad, eriti talvisel ajal.

Enim ostetakse kilu ja räime. Tihti küsitakse siiga, mida praegu kahjuks saada pole. Kevadsuvel lähevad hästi kaubaks võrguräim ja lest.

Kuivatatud kala tuleb meie oma saare pealt, konservid aga mandrilt. Vähemal määral müüakse kulinaariatooteid.

Vika VKN-i leti ääres ostusid kotti laduva Mihkli kinnitusel ostis ta varem kala turult ja ostab ka nüüd. “Ilusad soojad ruumid, müüjatel on parem ja suhtlemine lihtsam,” arvas ta muutunud olude kohta. Kala osas tal eelistusi pole: kilu on kena, lest on kena, kõik kõlbab. Ise ta enam kalal ei käi.

Kalasõber tegutseb uues poes teist nädalat. Varem putkast kala müünud Alar Aas nentis, et osa kliente pole uue kohaga veel harjunud: mõni kalaostja seisab natuke nõutult suletud putkade juures ja läheb siis minema.

Vajadusel käib Aas ise rannas kalavastaliseks. Enamiku kaupa saab ta praegu kohapealt, aga lähiajal peaks poodi jõudma ka eksootilisemat kaupa. “Sellega on nii, et kuu lõpus on inimestel rahakott tühi, peenemat kaupa tasub sisse võtta palgapäevade paiku, 15-ndast kuupäevast hakkab müük alla minema,” teab Aas varasematest kogemustest.

Tema sõnul on konkurents Kuressaares ülitihe. “Lugesin kokku kaheksa kalamüüjat. Räägitakse veel, et vanasse sauna tahetakse ka midagi teha,” loetles ta. Vika müüjatega saab Aas hästi läbi. “Inimene ise valib, kellelt ta ostab,” arvas Aas.

Lisaks kalapoele asuvad samas majas turu kontor ja avalik käimla. Viimast hoiab korras Kuressaare linn ja ukse avamise eest tuleb 20 senti maksta.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 2 151 korda, sh täna 1)