USA RAHANDUSMINISTEERIUM SÜÜDISTAB: Putin on korrumpeerunud riigipea (5)

JÄRELEVALVE ALL: Briti ajakirjanduse väitel tunnevad USA eriteenistused suurt huvi Vladimir Putini tegevuse vastu 1990. aastatel, mil ta töötas Peterburi linnavalitsuses. Väidetavalt oli ta toona seotud mitmete korruptsiooniskeemidega.  PINTEREST.COM

JÄRELEVALVE ALL: Briti ajakirjanduse väitel tunnevad USA eriteenistused suurt huvi Vladimir Putini tegevuse vastu 1990. aastatel, mil ta töötas Peterburi linnavalitsuses. Väidetavalt oli ta toona seotud mitmete korruptsiooniskeemidega.
PINTEREST.COM

Lõppeva nädala suurim skandaal on ehk see, et USA rahandusministeeriumi kõrge ametnik süüdistas Venemaa presidenti osalemises korruptsiooniskeemides. Vastava avalduse tegi intervjuus BBC-le USA rahandusministri asetäitja terrorismi ja finantsluure alal Adam J. Szubin, kes samas vastutab ka Venemaa- vastaste sanktsioonide eest. Tema sõnul on Ameerika võimud juba mitme aasta vältel olnud teadlikud Putini kriminaalsest tegevusest.

 

“Me näeme pidevalt, kuidas ta [Putin] aitab oma sõpru ja lähemaid kaasvõitlejaid ning tõukab eemale neid, keda ta oma sõpradeks ei pea. Pole tähtis, kas kõne all on energiaressursid või riiklikud tehingud,” ütles Szubin. “Ta aitab alati neid, kes tema arvates tulevikus teda ustavalt teenivad, ja tõukab võimu juurest neid, kes teda teenida ei soovi. Minu jaoks on siin olemas korruptsiooni tunnus.”

Samas keeldus Szubin kommenteerimast CIA salajast ettekannet 2007. aastast, milles märgiti, et Venemaa riigipea varanduse suurus küünib 40 miljardi dollarini. USA rahandusministeeriumi kõrge esindaja märkis vaid, et võimul oldud aja jooksul on Putinil õnnestunud koguda märkimisväärne varandus.

Venemaa presidendi pressiesindaja Dmitri Peskov ütles BBC-le aga, et mitte ükski eelpool toodud väidetest (eelkõige jutt Putini osalemisest korruptsiooniskeemides – toim) ei vääri isegi kommenteerimist, kuna kõik need on ilmselged väljamõeldised.

“Räägitakse, et Putin saab ametlikku riigipalka suurusjärgus 110 000 dollarit aastas. Ent see ei ole päris õige teave tema rikkuse allikate kohta. Paljude aastate vältel on ta töötanud välja erinevaid meetodeid, et varjata oma rikkust,” kinnitas Adam J. Szubin. BBC ajakirjanikud märgivad, et see on esimene kord ajaloos, kui USA kõrge riigiametnik süüdistab Venemaa riigipead osalemises korruptsiooniskeemides.

Briti ja Ameerika ajakirjandus on juba kaua aega tundnud huvi Venemaa presidendi Vladimir Putini sissetulekute vastu. Läänes peetakse Venemaa liidri tihedat seotust ärieliidiga tema nõrgaks kohaks. Eksperdid arvavad, et just seda hella kohta peaksid tabama sanktsioonid, mis kehtestati Venemaale pärast Ukraina vastu algatatud agressiooni.

Läinud suvel ilmus Londoni autoriteetses päevalehes The Times terve artiklite seeria, mis oli pühendatud Putini ja tema lähikondlaste varanduslikule seisule. Toona õnnestus ajakirjanikel Ameerika kõrgetelt ametnikelt teada saada, et Washingtonis mõeldakse tõsiselt selle peale, milliseid karistusmeetmeid kehtestada Putini lähikonnast pärit oligarhidele.

Pikem lugu ilmus laupäevases Saarte Hääles.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 342 korda, sh täna 1)