Kõrvaklapipõlvkond kahjustab end ise

KÕRVAKLAPID: SÜG-i abituriendid (paremalt) Mihkel Šesterikov, Marta Room, Kadri Pruul, Tiina Soots ja Kristin Aksalu tunnistavad, et klappe kasutavad kõik. Kuulmislangust nad endal täheldanud pole.  RAUL VINNI

KÕRVAKLAPID: SÜG-i abituriendid (paremalt) Mihkel Šesterikov, Marta Room, Kadri Pruul, Tiina Soots ja Kristin Aksalu tunnistavad, et klappe kasutavad kõik. Kuulmislangust nad endal täheldanud pole.
RAUL VINNI

Kõrvaklappide peas hoidmine ei ole isegi enam kaaskodanike tähelepanu väärt. Selline harjumus võib siiski tulevikus valusalt kätte maksta.

Maailma tervishoiuorganisatsiooni hinnangul puudutab liiga valjude helide põhjustatud kuulmislangus maailmas 1,1 miljardit inimest. Uuringud on näidanud, et ühel viiest teismelisest on kuulmiskahjustus, see on 30% rohkem kui eelmise sajandi viimastel kümnenditel. Aina süvenev kõrvaklappide kasutamine on pannud teadlasi ja arste kasutusele võtma väljendit “MP3 generatsioon” või siis lihtsamalt “kõrvaklapipõlvkond”.

Kahjustus tuleb

Nagu iga asi, sõltub ka kõrvaklappide mõju nende kasutamise viisist, kestusest ja helitugevusest. Doktor Liina Luht firmast Audiomed, kes käib ka Kuressaares nõu andmas, ütleb, et ta ise on näiteks näinud seda, kuidas rokk-kontserdil kõlari juures seismisest on tekkinud kuulmiskahjustus. Samasugune oht ähvardab ka kõrvklappe kasutavaid inimesi.

Eestis ei ole täpselt sellealaseid uuringuid veel tehtud, kuid dr Luht on kindel, et kuulmiskahjustused on juba olemas või tulemas. Tema sõnul on kuulmiskahjustuste teke ja ulatus seotud kindlasti sellega, kui palju ja kui valju muusikat kuulatakse.

Kõrvaklappide kuju või stiil seal olulist rolli ei mängi. Kui räägitakse, et nn nööpkuularid on kahjulikumad kui kõrva katvad klapid, siis tohtri sõnul erilist vahet pole. Vali muusika on vali muusika. Kuula seda, kuidas tahad.

“Esmalt hakkavad kaduma kõrged helid,” kirjeldab ta kuulmiskahjustuse esmaseid tundemärke, mille ilmnedes peaks päris kindlasti kuulmiskontrolli minema.

Dr Luht ütleb, et inimeste kuulmine on üldiselt kehvemaks muutunud, ainuüksi juba seepärast, et rahvastik vananeb ja seega ilmneb juba east tingitud kuulmislangus. Lisame siia tänapäeva noorte sellesama kõrvaklapiharjumuse ning kokkuvõttes saamegi tagajärje, mille eest on radikaalsemad tohtrid ennegi hoiatanud: “Kõrvaklapipõlvkond sureb kurdina!”

Me armastame muusikat

Kui rääkida noortega kõrvaklappide kasutamisest, on peamine põhjendus: “Ma armastan muusikat.”

Pikem lugu ilmus laupäevases Saarte Hääles.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 1 298 korda, sh täna 1)