JUHTKIRI: Muuseumi tõnupühad

Kanoniir Vassilil on põhjust Kuressaare kindluses taas pauku teha, sest oodatud ja loodetud Muuseumirott saigi Saaremaale ära toodud.

Tõnu Sepa panust kindluse kuus aastat väldanud rekonstrueerimistööde juures on raske üle hinnata. Kuigi kivijurakaid ajasid paika ja mörti segasid ehitusmehed, on tööde järelevaataja suunavat kätt tunda kõikidel taastatud ja konserveeritud kaitserajatistel. Rääkimata panusest, mille kogenud arheoloog on oma uurimistegevusega andnud linnuse ajaloo paremaks mõistmiseks. Ehk siis hästi on kokku saanud nii akadeemiline kui praktiline pool. Või nagu muinsuskaitse­ameti juht Tõnu iseloomustab: põhjalikkus ja kontekstuaalne lähenemine töödele – põhjalik mõttetöö enne teostust.

Samas pole kindluse kaitserajatiste rekonstrueerimine ainult ühe mehe töö, see on terve muuseumi kollektiivi ühine ettevõtmine. Alguses täidetud küll pigem murede ja probleemidega, aga lõpupoole järjest suuremate rõõmudega. Tunnustuses ei tohiks siiski näha mitte ainult loorberid, millel nüüd uhkesti puhata saab. See on ka kohustus saavutatud taset hoida ja tõsta. Pidu saab peetud, rott leiab oma koha auhinnariiulis, töö läheb aga edasi.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 91 korda, sh täna 1)