Linnavolinik soovib kaasava eelarve suurenemist (2)

Linnavolinik Jaanis Prii leiab, et Kuressaare 2017. aasta kaasava eelarve summa kasv võiks olla seotud kaasava eelarve hääletusel osalejate arvu kasvuga.

“Järgmise aasta eelarvestrateegias tuleks arvesse võtta seda, kui palju kasvab tänavune hääletajate arv võrreldes mullusega,” selgitas Prii.

Ta lisas, et kuna hääletanute arv ei ole seni olnud veel väga suur, ei saa see olla summaga seotud sel moel, et kui hääletajaid on näiteks poole rohkem, oleks ka raha poole rohkem. “Kui näiteks hääletajaid on poole rohkem, võiks vähemalt kolmandiku summast juurde saada.”

Kuressaares on kaasava eelarve hääletus toimunud kaks korda. Mullu jaotati ära 30 000 eurot, mille jagamisel osales üle 300 linnaelaniku. Kuna igal hääletajal oli kasutada kuni kolm häält, mis tuli anda erinevatele ettepanekutele, anti erinevate projektide poolt kokku üle 500 hääle.

“30 000 eurot on täna optimaalne, arvestades, et mõni aasta tagasi polnud midagi,” ütles Prii, kelle sõnul hakkaks summa suurus heade ideede rohkuse korral ajale jalgu jääma. “Inimesi tuleks motiveerida, et esitataks huvitavaid mõtteid,” rääkis Prii. “Praegune eelarvemenetlus näitas ka seda, et mõned head ideed, mis on kaasava eelarvega välja tulnud, on leidnud toetust ka tavaeelarves.”

Reformierakonna fraktsiooni parandusettepanekut suurendada juba linna selle aasta eelarves kaasavat eelarvet 20 000 euro võrra valitsuse reservfondi arvelt, linnavalitsus ega volikogu komisjonid ei toeta.

Linnavolikogu kultuurikomisjoni esimees Merit Karise toetab Jaanis Prii ettepanekut. “See summa võiks tõesti peegeldada linnakodanike aktiivsust ja eriti just positiivses suunas,” leidis Karise. “Kui on reaalselt näha, et kui sa kaasa mõtled, ettepanekuid teed ja hääletad ning tänu sellele tuleb linna poolt järgmistel aastal raha juurde, on sel ju väga loogiline seos.”

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 438 korda, sh täna 1)