Koristamata lumi ja jää võivad tuua majaomanikele kohtuasja (8)

Kõnniteedelt koristamata lumi ja jääpurikad katuseräästas võivad tuua kaasa kohtuasja, hoiatab Eesti korteriühistute Liit (EKÜL).

“Sulalumest libedad kõnniteed või räästas rippuvad jääpurikad võivad trahvi, hullemal juhul koguni kohtuasja kaasa tuua,” hoiatas EKÜL-i juhatuse liige ja õigusosakonna juhataja Urmas Mardi pressiteate vahendusel.

Korteriühistutel tuleb talviti korrastada nii kinnistu territoorium kui ka täita teeseadusest tulenevat nõuet hoida korras kinnistuga piirnevad kõnniteed.

“Muidugi on ühistud lumekoristusel väga tublid, kuid pannes korteriomanikud läbi ühistu vastutama mitte ainult oma hoovi, vaid ka kinnistuga piirnevate kõnniteede libedusetõrje ja lumerookimise eest, lisab neile hulga rahalisi kohustusi,” ütles Mardi.

“Sulalumest libedad kõnniteed või räästas rippuvad jääpurikad võivad trahvi, hullemal juhul koguni kohtuasja kaasa tuua.”

“Kohalik omavalitsus võiks võtta selle osaliselt enda kanda või siis ühistud teede korrashoiul rahaliselt toetada – pisteliselt graniitsõelmete jagamisest jääb paraku väheks,” kõlas Mardi seisukoht.

Niisamuti võiks Mardi sõnul sisse seada infotelefoni, kuhu kinnistute omanikud saaksid helistada ja koristamise soovist teada anda juhul, kui lumesahk on värskelt puhastatud kõnnitee sõiduteelt lükatud lumelopaga ära lagastanud.

Lumekoristusele ja jääpurikatele katuseräästas soovitab Mardi aga kinnistuomanikel erilist tähelepanu pöörata ning rõhutab, et katuselt tuleb üleliigne lumi ja purikad kindlasti eemaldada. “Lindiga piiramine ei vabasta majaomanikku vastutusest võimalike õnnetuste ees ega katuse hooldamise kohustusest,” hoiatas Mardi. Ta tuletas ka meelde, et kinnistu territooriumil juhtunud õnnetuse, näiteks allasadanud lumest või jääst põhjustatud kahju korral vastutab iga korteriomanik kui kinnistu kaasomanik. “Kannatanu võib valida välja ühe korteriomaniku ja nõuda temalt sisse tekitatud kahju ning kõnealune korteriomanik peab ise teistelt ühistu liikmetelt hiljem nende osa kahjust sisse nõudma,” selgitas Mardi.

Eesti Korteriühistute Liit (EKÜL) esindab ja kaitseb korteri- ja hooneühistute huve riiklikul ja kohalikul tasandil. Liitu kuuib rohkem kui 1400 korteriühistut üle Eesti.

 

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 860 korda, sh täna 1)