Saaremaa tarbijate ühistut asub tüürima Kalle Koov (4)

Ühistu nõukogu esimees Rein Sepp (vasakul) ootab Kalle Koovilt avatust suhtlemisel nii ühistu liikmete kui ka töötajaskonna ja klientidega. RAUL VINNI

Ühistu nõukogu esimees Rein Sepp (vasakul) ootab Kalle Koovilt avatust suhtlemisel nii ühistu liikmete kui ka töötajaskonna ja klientidega.
RAUL VINNI

110-aastase ajalooga Saaremaa tarbijate ühistu ehk uue nimega COOP Saaremaa juhatuse esimehena asub tänasest tööle Kalle Koov.  

Ühistu nõukogu valis Koovi kolme kandidaadi seast välja esmaspäeval. Koov on COOP Saaremaa liige, korduvalt olnud valitud ühistu volinikuks ning seeläbi hästi kursis ettevõtte tegevuse ja arengutega. Tema ametiaeg on vastavalt ühistu põhikirjale kolm aastat.

Ühistu nõukogu esimees Rein Sepp ütles, et Koovini jõuti sihtotsinguga, mille üheks tõukeks oli ka Saarte Hääles avaldatud info, mille kohaselt Kalle Koovi seostati linnavalitsuses loodud uue majandusnõuniku kohaga.

“Tal on pikaajalised administratiivtöö kogemused, ta on näidanud ennast võimeka juhina mitmesugustes organisatsioonides,” põhjendas Sepp nõukogu valikut. Ta lisas, et uuelt juhatuse esimehelt oodatakse ettevõtte vedamist nii, et ta oleks näoga rohkem liikmete, töötajate ja klientide poole.

Sepp märkis, et Koov on meeskonnamängija, mis on tähtis ühistu ees seisvate küsimuste lahendamisel, sealhulgas tarbijate ühistute keskorganisatsioonis, kus Koovil tuleb Saaremaa ühistut esindada. “Ühistud peavad kokku leppima, mida tehakse koos ja mida eraldi. See on vajalik kogu süsteemi edasisteks arenguteks,” nentis ta.

Alguses ütles ei

Kalle Koov kinnitas Saarte Häälele, et kui Rein Sepp temaga ühistu juhtimise teemal ühendust võttis, siis tema esmane reaktsioon oli eitav. “Olin ju omas mõttes kandideerimas ja tööle asumas majandusnõunikuna linnavalitsusse. Pühade aja mõtlesin ja kaalusin,” rääkis Koov.

Nõusoleku andmisele kallutas teda soov ennast uues valdkonnas, kaubanduses proovile panna. “Olen ju ka varem, Eesti Posti ja linnavalitsusse tööle asudes olnud analoogses olukorras. Ja mõlemal korral kogenud rahulolu tehtust, tööd meeldivas kollektiivis ning võimalust õppida ja kogeda midagi täiesti uut,” selgitas ta.

Ühistu töötajatele kinnitas Koov aga seoses ametisse asumisega, et STÜ oli, on ja jääb. “Üheskoos teeme selle oma klientidele meeldivaks ostupaigaks. Soovin kõigile selleks jätkuvat töötahet, julgust jagada oma mõtteid meie ühise ettevõtte parimaks toimimiseks, ja tervist,” ütles ta.

Sepp kinnitas, et Koovi ei valitud juhatuse esimeheks selleks, et hakata tegema ettevõttes järske muudatusi. “Mingeid järske pöördeid ei ole meil kordagi mõttes olnud. Pigem püüame paremini ja värskemalt edasi minna,” sõnas ta.

Tarbijate ühistu juhatuse koosseisu küsimus kerkis esimest korda päevakorda mullu märtsis, kui Tiit Saaremäel ootamatult juhatuse esimehe asetäitja kohalt lahkus. Siis otsustas nõukogu, et juhatus jätkab kaheliikmelisena. Detsembris otsustas nõukogu ametist vabastada ka juhatuse esimehe Peeter Kilumetsa. Seda vaatamata ettevõtte korralikele majandustulemustele – aastaaruannete järgi on ühistu viimaste aastate kasum olnud suurusjärgus miljon eurot.

Rein Sepa sõnul on küsimus selles, et ostjate pärast võitlemine on tõsine töö kõigi kaubandusega tegelejate jaoks ning see vajab uut energiat ja värsket pilku.

Kilumets tegi tööd südamega

“Miljonilised aastakasumid ei ole ühistulise majandamise edukuse ainuke ja ka mitte peamine mõõdupuu. Juhatuse liikme ametikohta ei tohiks võtta tunnustuse või preemiana möödunud aastate saavutuste eest. Olla juhatuse liige tähendab minu jaoks eelkõige visiooni kandmist homsesse, ettevõtte arengu järjekindlat eestvedamist, suunamist ja inimeste motiveerimist,” rääkis Sepp.

Ta märkis, et Peeter Kilumets tegi oma tööd austusväärselt ja südamega ning on pensioni igati välja teeninud.

Koovi kõrval jätkab juhatuse esimehe asetäitjana Sirje Saun, kolmas juhatuse liikme koht on jätkuvalt vakantne ja selle täitmisega tegeleb nõukogu edasi.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 1 627 korda, sh täna 1)