Ligi 400 turisti rohkem leidis tee Saaremaale

OMAD INIMESED: Kati Ausi andmeil oli novembris kõige enam ikkagi siseturiste. RAUL VINNI

OMAD INIMESED: Kati Ausi andmeil oli novembris kõige enam ikkagi siseturiste.
RAUL VINNI

Statistikaameti värskete andmete kohaselt oli mullune november turismitegijatele kenakesti parem kui aasta varasem.

Arve vaadates tuleb tõdeda, et kuu oli väga hea ka Saaremaa jaoks. Kui 2014. aasta novembris oli turiste, kes Saaremaal mõneks ajaks kanda kinnitasid, 6329, siis 2015. aasta samal kuul oli puhkajaid 6705.

Eestlased ja rootslased

Kuressaare turismiinfokeskuse turismispetsialisti Kati Ausi sõnutsi näitab ka Kuressaare turismiinfokeskuse kohapealne statistika, et 2015. aasta novembris külastas neid natuke rohkem turiste kui aasta varem.

Peamised turismiinfokeskuse külastajad olid seejuures eestlased, kellele järgnesid rootslased. “Rootslaste suurem arv novembris tuleb sellest, et siis tulevad Gotlandi saarelt tšarterreisid Saaremaa spaahotellidesse,” selgitas turismiinfospetsialist.

Kui kogu Eesti arvestuses langes nt vene turistide arv majutusasutustes mullu novembris aasta varasemaga võrreldes 38 protsenti, siis Saare maakonnas see eriti muutunud ei ole, kinnitas turismitöötaja. “Venelaste arv ei ole meil märkimisväärselt kahanenud,” nentis Kati Aus. Tema usub, et vene turistide arvu üleüldist kahanemist on põhjustanud poliitiline seis, samuti rubla ja euro kehv kurss. “Lisaks arvan, et novembris ei ole ka seepärast palju liikumist, et detsembris on aastavahetus ja siis jõulud, mis on pikemad pühad,” tõdes Aus, viidates põhilisele ajale, mil venelased Saaremaa spaahotellides puhkamas käivad.

Võrreldes läinud aastaga on rohkem turiste Saaremaale tee leidnud ka varasematel kuudel. Näiteks mullu septembris peatus statistikaameti andmetel Saare maakonna majutusasutustes 9976 turisti ja oktoobris 10 356 turisti. Tunamullu oli septembris ja oktoobris meie maakonnas peatuvaid turiste vastavalt 9017 ja 10 154.

Kõige enam oli ka statistika kohaselt Eesti siseturiste, neile järgnesid rootslased, lätlased ja soomlased.

Saaremaale reisijaid oli ka Venemaalt, Suurbritanniast, Leedust ja Saksamaalt. Üksikuid turiste oli veel mitmest riigist üle maakera.

Ööpäeva eest 19 eurot

Kui veel turismistatistikasse süveneda, siis majutuskohti oli statistikaameti andmeil 2015. aasta novembris maakonnas ühtekokku 81, tube seejuures 962 ja voodikohti 2380. Ööpäeva keskmine maksumus oli aga 19 eurot.

Täpselt aasta varem olid arvud mõnevõrra suuremad: majutuskohti oli maakonnas kokku 97, tube 1076 ja voodikohti 2387. Ööpäeva keskmine maksumus oli siis aga koguni 7 eurot kallim, võrreldes 2015. aastaga – 26 eurot.


Eestis tervikuna turiste vähem

Statistikaameti andmeil peatus Eesti majutusettevõtetes 2015. aasta novembris 207 000 sise- ja välisturisti ehk 3% vähem kui 2014. aasta novembris. Suurenes sise- ja vähenes välisturistide arv.

Novembris peatus majutusettevõtetes 124 000 välisturisti, mis oli 7% ehk ligi 10 000 turisti võrra vähem kui 2014. aasta novembris. 69% turistidest saabus naaberriikidest Lätist, Soomest ja Venemaalt. Soome turistide arv vähenes novembris 5%.

Jätkuvalt väheneb Venemaalt saabuvate turistide arv, novembris peatus majutusettevõtetes 38% vähem Venemaa turiste kui 2014. aasta samal kuul. Läti turistide arv suurenes 2% võrra. Eesti turismi suurematest partnerriikidest saabus eelmise aasta novembriga võrreldes rohkem turiste Saksamaalt, Suurbritanniast ja Poolast. Vähem turiste oli Rootsist, Norrast ja Prantsusmaalt. Jätkuvalt suureneb Aasia riikidest pärit turistide arv. 77% majutusteenuseid kasutanud välisturistidest peatus Tallinnas.

40% majutusettevõtete klientidest olid siseturistid. Siseturiste peatus majutusettevõtetes 83 000, mida oli 4% rohkem kui 2014. aasta novembris.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 304 korda, sh täna 1)