Saarlased teevad Ukrainas viina (7)

SAARLASTE VIIN: Suure Tõllus valas eile pildi tegemiseks pitsikese Marleen Sabalson. RAUL VINNI

SAARLASTE VIIN: Suure Tõllus valas eile pildi tegemiseks pitsikese Marleen Sabalson.
RAUL VINNI

Saaremaaga seotud viinad toodetakse Ukrainas, kuna ettevõtjad usaldavad sealset “vili ühest uksest sisse – viin teisest välja” käsitsi tootmise protsessi.

Eelmise aasta lõpul jõudsid siinsele turule viinad Saaremaa Lossi viin ja Black Rose vodka, mis oma saaremaiste kirjade ja juttudega paljudes imestust tekitasid.

Pudelisildil ära toodud NovaBeta OÜ omanikud Lembit Soe ja Riivo Allik rääkisid Saarte Häälele uute viinade saamisloost ja nendega seotud plaanidest.

Lembit Soe sõnul pandi viinatootmise plaan tegelikult idanema temaga seotud ja Viimsis asuva Black Rose’i pubiga seotult. Soov oli teha pubile oma majaviin.

Eelmisel kevadel idanema pandud idee arendamise käigus saadi aru, et ainult pubi jaoks tootmine on liiga kulukas ning seega tuleb mõelda suuremale turule. Nii sündiski lisaks vodkale Black Rose Saaremaa Lossi viin.

“Saaremaal viinavalmistamise traditsioonid vastupidiselt õlletootmise omadele puuduvad nii täna kui tõenäoliselt ka tulevikus,” ütles Lembit Soe üheks põhjuseks, miks viina peaks tootma välismaal. Teise põhjusena toob ta Ukrainas asuva, ainsa riigile kuuluva viinatehase usaldusväärsuse.

“Me käisime seal ja veendusime nende tootmise kõrges kvaliteedis,” rääkis Soe.

Sisuliselt käib 120-aastase ajalooga Žõtomõri linna viinatehases tootmine selliselt, et kohapealne kvaliteetne vili läheb tehases ühest uksest sisse ja teisest uksest tuleb Lux-klassi piiritusest valmistatud viin pudelitesse villituna välja.

Viina retseptid valisid saarlased välja neile pakutud 15 seast pärast põhjalikku kaalumist. Oma tasemelt kuulub Saaremaa Lossi viin Soe sõnul keskmike hulka ning Black Rose on grammi võrra kõrgemast klassist.

Lembit Soe ja Riivo Allik kinnitasid, et Saaremaaga seotud nime panek oli üsna loomulik käik. “Me oleme ju ise saarlased ja Saaremaaga seotud,” märkis Soe.  Tema sõnul on Saaremaa nime viinaga seostamisel veidi halb mekk juures, kuna seni on selle nimega viinadega tegelenud mittesaarlased. “Aga me ei hakka ju ometi näiteks Kohtla-Järve nimega viina tegema,” lisas Allik.

Viinade väljatöötamisel kasutati Andres Tinno varasemat kogemust viinatootmise ja sellega kauplemise alal. Tinno on ka viina nime autor.  Pudelikujundused ja viinade legendid on välja mõeldud Eestis. Osta saab neid peamiselt Saaremaalt.

Suurt reklaami mehed viinale tegema ei hakka. “Me oleme kindlad, et viin oma headuses müüb ennast ise,” arvas Soe.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 2 209 korda, sh täna 1)