Laadakaupa jätkus igale maitsele (FOTOD) (2)

ÕUN ON TERVISEKS, teavad Milgete Pihl ja Livia Nahkur. TAMBET ALLIK

ÕUN ON TERVISEKS, teavad Milgete Pihl ja Livia Nahkur.
TAMBET ALLIK

Kuressaares tähistati eilset rahvusvahelist puuetega inimeste päeva laada ja foorumiga.

Laat “Oma asi” läks kultuurikeskuse fuajees lahti juba hommikul kella kümne paiku. Laudadelt võis leida kõikvõimalikku omavalmistatud ja -kasvatatud kaupa: punutisi, puidust köögitarvikuid, kootud sokke-kindaid, kaltsuvaipu, heegeldatud ja tikitud esemeid, keraamikat, jõuluehteid, ravimtaimedest taimeteesegusid, kodus küpsetatud saiakesi, õunu, kuivatatud puuvilju ja hoidiseid.

Kui üks müügilettidest oli täis väiksemaid värvikireva Muhu tikandiga esemeid, siis laua kõrvale seatud stangel rippusid tikandiga kaunistatud rõivad. Ka kauba müüja Asta Vatsfeldt kandis Muhu tikandiga musta kampsunit. “See on kõik mu oma ja tütre töö,” osutas naine ilusatele mustritele.

“Kunagi on Ukus seda tööd tehtud ja nüüd pensionieas teen edasi,” rääkis Vatsfeldt. “Tõsi, kuna olen silmaoperatsioonil käinud, siis praegu see töö mul enam nii kiiresti ei lähe.”

Oma kätetööd käib Vats-feldt müümas laatadel nii Saaremaal kui ka mandril. “Olen isegi Soomes laadal käinud, üks tütardest elab seal,” märkis ta. Käsitöö müümisega rikkaks siiski ei saa, lisas naine naerdes. “See on mul rohkem hobi.”

Üks laud on Sõmera Kodu klientide käsitöö päralt. Müüjate rollis, päkapikumütsid peas, olid Sõmera Kodu tegevusjuhendajad Tiina Saare ja Liivia Nahkur.

Nahkuri sõnul on Sõmera Kodu klientide seas nii neid, kes teevad ühe eseme otsast lõpuni ise valmis, kui ka neid, kelle hooleks jääb vaid teatud osa tööst. Nii näiteks on õmmeldud pajalapid mitme peale tehtud. Samuti kootud kaltsuvaip. “Kes lõikab ainult ribasid, kes koob,” selgitas Nahkur. “Muidugi tuleb meil inimesi tööle motiveerida. Ja motiveerib ka see, kui nende kätetöö tulemusena valmib midagi ilusat.”

Laada külastajatel, ema Maivi ja tütar Kristi Välil oli esimene ost juba tehtud: tammepuust pannilabidas. “Hea tugev labidas, see peaks küll eluaeg kestma,” arvas Kristi. Naiste hinnangul oli ilusaid asju ja ostmist väärt kaupa laadal palju. “Inimesed on vaeva näinud ja miks mitte neid jõulueelsel ajal toetada,” sõnas Maivi Väli.

Lisaks kauba uudistamisele said laadalised ka meelt lahutada: igal täistunnil esinesid saalis isetegevuslased: Sõmera Kodu näitering, Saaremaa puuetega inimeste koja tegevustoa rahvas ja Randvere keskuse Vaimukad.

Pärast koostööpartnerite tänamist algas maavalitsuse haridus- ja sotsiaalosakonna juhataja asetäitja Anneli Tõru ja Saaremaa puuetega inimeste koja juhataja Veronika Allase juhitud foorum “Kes teab?”, mille teema oli puudega inimesed kogukonna liikmetena.

“Usun, et puuetega inimeste kohalikku kogukonda kaasamise osas on asjad aasta-aastalt paremaks läinud,” ütles üks eilse ürituse korraldajaist, SPIK-i projektijuht Marju Saar. “Külaseltsid ja ühingud on aina aktiivsemad ja usun, et ka puuetega inimesi lööb nende tegevuses kaasa üha enam.”

Fotod: Tambet Allik

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 1 136 korda, sh täna 1)