AJAKAJA: Kuusepuude aeg

Mäletan lapsepõlvest, et kuusepuu oli jõulude- ja uue aasta ajal see kõige tähtsam asi. Puu kaunistamine, selle lõhn, küünlad. Ja see pidi olema päris puu. Plastmassist kunstkuusk ei sobinud kohe mitte ja ka mingid muud alternatiivid ei tulnud kõne alla.

Tänapäeval on metsakuused endiselt trendikad, aga on ka alternatiive. Juba teist aastat tõmbab tähelepanu Rakvere linna jõulupuu. Sel aastal siis vanadest akendest ehitatud kuusekujuline installatsioon. Miks ma sellest kirjutan? Sellepärast, et mulle meeldib selline taaskasutuse mõte. Jah, klassikaline kuusepuu on armas ja nostalgiline, aga samas, puud metsast tuppa tuues me ju tapame ta. Ning kurb on pühade järel neid oma rolli täitnud iludusi põletada või, mis veel hullem, lihtsalt prügilasse saata.

Taaskasutus kui mõtteviis on hakanud õnneks levima. Kuid siiski mitte veel nii mastaapselt, et saaksime kindlalt väita oma elustiili kuuluvat säästliku loodushoiu ja tarbimise vähendamise konteksti. Ikka ja veel muretseme endale liigselt asju, laseme kauba-kraami kilekottidesse pakkida, kulutame paberit nendes olukordades, kus võiks tegelikult elektrooniliselt toimetada.

Teeme nii, sest oleme harjunud ja kiires elutempos lihtsalt ei tule pähe võimalus säästa lisaks raha säästmisele ka keskkonda.

Ehk prooviks selle aasta jõulud mööda saata vähema träni ja nodiga, mis hiljem nagunii kasutust ei leia. Ning miks mitte ka alternatiivse jõulupuuga. Las jääb metsa mõni puu rohkem elama. Variante ja võimalusi ju on, ning nutikust ja fantaasiat peaks eestlasel ka jätkuma.

Eesti ei ole veel omadega hukas, kui võrrelda mõne muu paigaga mujal maailmas, kuid samas, kui me säästvale eluviisile ennetavalt tähelepanu ei pööra, siis ühel hetkel võib olla hilja. Siis seisamegi silmitsi sellega, et oleme oma kodu ja maa laastanud ja lagastanud.

Ilusat jõulutunnet ja kauneid hetki algavaks jõuluajaks. Ning hoolivat ja säästvat meelt ja mõtteid!

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 105 korda, sh täna 1)