JUHTKIRI: Kaladel parem elu

Pidulas valminud kalapääsud muudavad selle oja kudemispaigaks valinud meriforellide elu lihtsamaks. Varem pidid kalad end kunstlikest paisudest üles hiivama. Nüüd on nende käsutuses väljaarvestatud kaldega moodne kärestik. Pealegi näeb kärestik tunduvalt ilusam välja kui nõukogudeaegsed betoonist paisud.

Selline lahke vastuvõtt ei oota aga mitte kõiki Saaremaa siseveekogudesse kudema tulevaid lõhesid ja meriforelle. Keskkonnainspektsiooni töötajad näevad igal aastal vaeva püügikeelust mööda hiilivate röövpüüdjate tabamiseks. Paraku kiputakse ühekordse kasu nimel hävitama terveid sündimata jäävaid kalapõlvkondi. Inimlikult on see mõistetav, sest alati on kudeajal käidud “punast” toomas. Sama kala merel kinnipüüdmine on ju tunduvalt keerulisem.

Mandril on juba moodustatud vabatahtlike valvesalgad, kes kudemisajal jõgedel patrullivad, et röövpüüki takistada. Ametnike sõnul Saaremaal röövpüük suur probleem pole. Siiski tasuks kohalikel silmad lahti hoida ja kahtlastest tegelastest jõe ääres keskkonnainspektsiooni valvetelefonil 1313 teada anda.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 170 korda, sh täna 1)