Töötamise register kasvatas maksumaksjate arvu

Nii nagu ka riiklikul tasandil, saab nii mõnigi Saare maakonna omavalitsus rõõmustada ausate maksumaksjate arvu kasvu üle. Seda peegeldab näiteks korralikult tõusnud maksulaekumine.

Orissaare vallavanem Vello Runthal tõdes, et eelmise aastaga võrreldes 11,2 protsendiga plussis ja eelarves ette nähtud prognoosis 6,3 protsendiga plussis oleva maksulaekumise taga on muu hulgas ka see asjaolu. Seda enam, et maksumaksjate arv on Orissaare vallas suurenenud eelmise aastaga võrreldes kahe protsendi võrra. “Selle taga on kindlasti ausate maksumaksjate osakaalu suurenemine ja ega saa kiitmata jätta ka maksuhalduri tegevust töötajate registrisse kandmisel,” nentis Runthal. Maksulaekumise tõusu põhjustena näeb vallavanem ka sissetuleku suurenemist ja miinimumpalga tõusu.

Ka Muhu vallavanem Raido Liitmäe tõdes, et maksulaekumine on kõvasti plussis. Muhus ollakse mulluse aastaga võrreldes plussis 10,5%.

“Kui riigi tasandil on väidetavalt olnud korralik maksumaksjate arvu kasv, siis eks riik koosne ju omavalitsustest ja kindlasti kajastub see mingi osana ka tulumaksu laekumises,” rääkis Liitmäe.

Maksu- ja tolliameti Kuressaare teenindusbüroo juhataja Olev Martinson ütles, et otsest analüüsi, kui palju on maksumaksjate hulk suurenenud, maakonna tasemel tehtud ei ole. “Töötamise registri mõjuks on maksu- ja tolliamet hinnanud aasta kohta täiendavad 11,8 mln eurot. Füüsilise isiku tuludeklaratsioonide andmete järgi lisandus 2014. aastal 21 000 uut tulusaajat, kes aasta varem polnud palgaväljamakseid saanud ning kellest on nimekirjade alusel välja arvatud koolilõpetajad ehk nn potentsiaalsed tööturule sisenejad. Suures osas võib seda tõesti pidada töötamise registri mõjuks, kuid kindlasti mitte täielikult,” rääkis Martinson Eestis tehtud uuringutest.

Maakondlikult saab tema sõnul öelda, et selle aasta augustis oli töötamise registrisse lisandunud töölepinguga ca 400 Saare maakonnas elavat isikut, keda aasta varem toona haigekassas registreeritute hulgas ei olnud.

“Osa nendest isikutest ei pruukinud varem hõivatud olla, kuid kindlasti on seal oma osa ka varem varjatud olnud töösuhetel,” arutles Martinson.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 212 korda, sh täna 1)