Tänavu oli tuhatkond majutatut rohkem (2)

Selle aasta septembris ööbis Saare maakonna majutuskohtades ligi tuhat inimest rohkem kui mullu.

Kui möödunud aasta septembris peatus maakonna majutus­asutustes statistikaameti andmeil 9017 inimest, siis tänavu oli ööbijaid 959 rohkem ehk 9976. Ööbimiste arv kasvas 17 034-lt 18 750-le.

Pisut kasvas tänavu septembris mullusega võrreldes majutuskohtade tubade täitumus, 17 protsendilt 19 protsendile, voodikohtade täitumus oli tänavu nagu mullugi 17%.

“See, et majutatute ja ööbimiste arv kasvas, on imetore,” leidis Kuressaare turismiinfokeskuse juhataja Karmen Paju.

Tema sõnul võis tõusu üks põhjuseid olla septembrikuised SaareMaaPäevad ja Saaremaa toidufestival. “Need üritused tõid ju kokku väga palju rahvast,” tõdes Paju. Teisalt võisid turistide arvu Paju hinnangul mõjutada ka tavalisest päikeselisemad ja soojemad sügisilmad.

Augusti näitajatega võrreldes on septembri omad siiski tunduvalt madalamad. Peatus ju tänavu augustis meie majutuskohtades 23 844 inimest, ööbimisi oli kokku 45 665.

“Paraku on meie saared hooajaline sihtkoht,” nentis Paju. “Kui turismi arendamisest ja tootearendamisest rääkida, siis on püütud rõhuda sellele, et hooaega kuidagigi pikendada. Seesama SA Saaremaa Turism korraldatud toidufestival on teadlikult sätitud septembrisse, et vältida turistide arvu väga järsku langust.”

Kõige rohkem oli majutatute seas Eestis elavaid inimesi – üle poole. Neid oli tänavu septembris mullusega võrreldes koguni 555 võrra rohkem: möödunud aastal 4816, käesoleval aga 5371.

Majutatute arvu poolest on siseturistide järel teisel kohal soomlased. Soomest oli tänavu septembris sadakond külalist rohkem kui aasta eest – mullu oli neid 1375 ja tänavu 1482.

Paju sõnul on Soome turistide arvu tõusu üle põhjust rõõmustada. “Seni on see arv olnud ju pidevas languses, ent nüüd on õnneks toimunud pööre,” nentis ta.

Soomlaste arvust jääb vaid mõnesaja võrra maha lätlaste oma. Kui mullu septembris ööbis siinsetes majutuskohtades 1028 lätlast, siis sel aastal pisut rohkem, 1102. Mõnevõrra on suurenenud ka Leedu kodanike arv – 218-lt 306-le – ja rootslaste hulk – 124-lt 183-le. Rohkem käis meie saartel sakslasi (339 mullu ja 371 tänavu), itaallasi (30 mullu ja 106 tänavu). Kui Aasia riikidest tulnud inimesi ööbis Saare maakonna majutusasutustes mullu septembris 59 inimest, siis tänavu oli neid 95.

Lausa poole võrra vähenes aga Vene turistide arv: 403-lt 201-le. “Sellest on küll kahju, aga paraku on see sünkroonis Eesti üldise statistikaga,” tõdes Karmen Paju. “Ka Eestis tervikuna on Vene turistide arv langenud. Siin on mõjutajaks olnud ka poliitilised põhjused.”

Enamik majutatuid külastas Saare- ja Muhumaad oma puhkusereisil. Kui puhkust veetnute arv oli majutatute seas tänavu 7607, siis tööreisi tõttu ööbis majutusasutustes 1811 inimest. Viimastest vaid 107 võttis osa konverentsist või koolitusest.

Majutuskohti oli Saare maakonnas tänavu septembris 151 mulluse 140 asemel. Aastaga suurenes nii tubade arv – 1456-lt 1534-ni – kui ka voodikohtade arv (3406-lt 3730-le). Ööpäeva keskmine maksumus langes ühe euro võrra, 30 eurolt 29 eurole.


KOMMENTAAR

Mario Sau, Grand Rose’i spaahotelli müügi- ja teenindusjuht:

Meie jaoks oli tänavune september parem kui eelmisel aastal. Üks põhjus oli kindlasti tavalisest pikemaks osutunud suvi, ent ka uuenenud teenused. Septembris toimunud SaareMaaPäevad ja toidufestival on igal aastal külastajate arvu kasvatanud.
Kõige rohkem peatus meil septembris eestlasi ja soomlasi. Venelaste osakaal on meie puhul vähenenud väga marginaalselt, neid ikka käib.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 426 korda, sh täna 1)