Kärla kandis tõstavad metssead pead

Kärla jahimehed on viimasel ajal täheldanud metssigade poolt toime pandud sigatsemiste sagenemist.

“Sel aastal paistab see silma küll, oma kümmekond aastat on meil ju suht rahulik olnud,” ütles Saarte Häälele kohalik jahimees Toivo Vaik. Kärla jahimeeste kroonikat pidav Vaik märkis samas, et ajujahtide aegu on sigu metsast vähe välja tormanud. Nii ei nähtud neid ka eelmisel nädalavahetusel peetud ajujahil.

Kuid Vaik ise on näinud Karujärve kandis paarikümnepealist karja. “Ju nad sealkandis möllavad,” tähendas ta. Jahimehed pole kõiki metsi läbi jõudnud kammida, kuid Toivo Vaik arvas, et varem või hiljem satuvad sead neile ikka ette. “Tuleks veidi lund, siis läheb kergemini,” nentis ta.

Vaik arvab, et sigade liikumine võib olla seotud huntide arvu kasvuga. Ta tõi näiteks, et Sauverest veidi põhja pool asuvates Ohtja metsades on alati olnud huntide pesitsemiskoht. “Kui seal on rohkem hunte, siis liduvad sead meile,” rääkis Vaik, lisades, et ka jäljed viitavad sigade tulekule just sealt kandist. “Hunt ajab sead suurkarjadesse, nii on sigadel lihtsam oma järeltulijaid kaitsta. Suurkarjad teevad aga teadagi põhjaliku töö, kui kusagile satuvad,” selgitas Vaik.

Hundikarju on jätkuvalt nähtud Käesla ja Lümanda kandis ning üksikuid hunte ka Sauvere kandis. “Ka hundijahi puhul aitaks lumi kõvasti,” nentis jahimees Vaik.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 413 korda, sh täna 1)