Saksa külakesse tahetakse paigutada 750 pagulast

MURES KODUKOHA PÄRAST: Saksa külakese Sumte vanem Christian Fabel sai võimudelt korralduse võtta vastu seitse korda rohkem pagulasi, kui on külas põliselanikke. NYTIMES.COM

MURES KODUKOHA PÄRAST: Saksa külakese Sumte vanem Christian Fabel sai võimudelt korralduse võtta vastu seitse korda rohkem pagulasi, kui on külas põliselanikke.
NYTIMES.COM

Väikest Ida-Saksamaa küla, kus elab 102 inimest, ootab ees enneolematu elanikkonna kasv. Ajaleht The New York Times kirjutab, et oktoobri alguses sai külavanem Christian Fabel ametliku e-kirja, milles on öeldud, et lähiajal asustatakse Sumtesse 750 islamiusku pagulast.

Fabeli sõnul arvasid nad koos naisega algul, et see on kellegi halb nali. “Mina ja mu abikaasa pidasime seda naljaks. See on ju mõeldamatu, et sellisesse tillukesse, väga kõrvalisse külakesse tuuakse pea kümme korda rohkem inimesi, kui siin praegu elab,” tsiteerib ajaleht külavanemat.

Kuid teade osutus õigeks. Esimesed pagulased jõuavad külakesse juba novembri alguses. Nad majutatakse tühjalt seisvatesse ametiruumidesse. Seejuures võib märkida, et Sumtes ei ole kooli ega politseijaoskonda. Vee- ja kanalisatsioonisüsteem on aga mõeldud maksimaalselt tuhandele inimesele, rääkis külavanem Fabel.

Külaelanikud võtsid sellise uudise vastu suure nördimusega. Küla põliselanik Dirk Hammer ütles ajalehele, et ta küll tunneb pagulastele kaasa, kuid samas kardab oma kodukoha tuleviku pärast. Ta lisas, et on paljude aastate jooksul toetanud kantsler Angela Merkelit, kuid nüüd tunneb, et teda on reedetud. “Kui asjad nii lähevad, siis tekib küll tunne, et sündmused on väljunud valitsuse kontrolli alt,” rõhutas Hammer.

Saksamaa on pagulaste silmis üks ihaldatumaid riike, kuhu tahetaksegi välja jõuda. Piirivalveameti andmetel saabub riiki iga päev kuni 10 000 inimest. Lõviosa neist jääbki Saksamaale. Arvatakse, et sel aastal peab Saksamaa varjupaiga andma ca 800 000 pagulasele.

Täispikk lugu ilmus laupäevases  Saarte Hääles

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 753 korda, sh täna 1)